Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home MestoUžice Jedinstveni Arheološki park u regionu nalazi se u Užicu, neolitsko naselje otkriva sve tajne praistorijskog čoveka

Jedinstveni Arheološki park u regionu nalazi se u Užicu, neolitsko naselje otkriva sve tajne praistorijskog čoveka

by Velimir Popovic
0 comment

Užice – Grad na Đetinji dobio je novu turističku atrakciju koja će Užičane, ali i brojne posetioce vratiti u kameno doba.

U Staparskoj banji je nakon četiri godine rada na realizaciji otvoren jedinstveni Arheološki park, takozvano neolitsko naselje koje pruža specifično putovanje kroz vreme, prenosi RINA.

“Ovo je bio veliki izazov za sve nas, imali smo tim ozbiljnih ljudi koje smo okupili i uz podršku grada Užica, TO Užice, Arheološkog instituta Srbije i drugih relevantnih institucija uspeli smo da interpretiramo istorijsko nasleđe koje se nalazi samo tri kilometra daleko od ove lokacije. Danas je sve spremno da primimo posetioce i to nam je veliko zadovoljstvo i zajedno ćemo raditi da animacijama i programskim sadržajima doprinesemo da naselje radi i razvija se u pravcu u kome su svi želeli“, izjavila je Snežana Milisavljević menadžer prekograničnog projekta “NeoLIFE”.

Ovaj Arheološki park sadrži nastambe u kojima je živeo neolitski čovek, kao i brojne sadržaje animacije koji reflektuju njegov način života. Posetioci će moći da vide tradicionalne kuće pletare i zemunice u kojima će se održavati izložbe. U sklopu neolitskog naselja naći će se i radionice, pa će turisti moći da se upoznaju sa načinom na koji su se obrađivali kamen, kosti, glina, koža, ali i kako su to drevni stanovnici zemlje spremali hranu i vršili proces isoljavanja. Dragan Janković, arheolog i kustos Muzeja grada Beograda, izrazio je veliko zadovoljstvo, jer je kako je rekao posle četiri godine ostvaren san učesnika ovog projekta.

“Kad smo počinjali da gradimo najvažnija ideja je bila da iskoračimo iz stereotipa i mislim da smo lestvicu podigli tako visoko da svi koji budu gradili neke buduće arheološke parkove neće moći ispod ovoga. Ovaj park ima ogroman potencijal, ne samo turistički već i kulturni i naučni i tako da ovde već vidim mesto gde će se dolaziti naučnici iz Srbije ali i Evrope i sveta. Ovo mesto treba da bude ponos i gradu Užicu i Srbiji i regionu”, rekao je Kovačević uz zahvalnost gradu i molbu da se park unapređuje i da se prema njemu ophodimo kao nečemu veoma vrednom“, rekao je Janković.

StaPARK-om će upravljati Turistička organizacija Užice, za posetioce će biti otvoren svakog petka, subote i nedelje u vremenu od 15 do 20 časova, uz pratnju turističkog vodiča.

„Verujem da smo dobili ne samo turistički lokalitet već i edukativni centar koji posetiocima, a posebno najmlađima može da dočara život naših predaka u periodu mlađeg kamenog doba. Cilj nam je da ovo naselje bude deo objedinjene turističke ponude. Klisura reke Đetinje, jezero Vrutci, manastir Rujno, Donja staparska banja, stara trasa ćire, ostaci bosanskog i dubrovačkog puta, neolitsko naselje, ribolovni reviri, kupališta, planinanrske i biciklističke staze, hidrocentrala Pod gradom, tvrđava Stari grad i gradska plaža čine izuzetan turistički potencijal na čijem se povezivanju konstantno radi“, naglasila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Arheološki park je izgrađen kroz “NeoLIFE”projekat koji je sufinansirala EU kroz program prekogranične saradnje Srbija- Bosna i Hercegovina, preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija Republike Srbije. Ukupna vrednost projekta je oko 600 hiljada evra od čega je EU obezbedila oko 450 hiljada, a preostala sredstva gradovi Užice i Tuzla.

IZVOR: GZS

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

Related Posts

Leave a Comment