Užice, RS
28°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
24°C
23°C
21°C
21°C
20°C
Home DruštvoMuzika „Ja sam tvoj drug” ,Međunarodni muzički dečiji festival:Muzika je pobednik

„Ja sam tvoj drug” ,Međunarodni muzički dečiji festival:Muzika je pobednik

by Velimir Popovic

DSC_3003

Osmi po redu, međunarodni dečiji muzički festival „Ja sam tvoj drug” održan je u petak 19. septembra 2014.u sali bioskopa Kulturnog centra Požega.

Mario Meršnik, profesor muzičkog vaspitanja u Tehničkoj školi u Gimnaziji, Požega, koji je na čelu Udruženja građana Promusica , jednog od organizatora festivala rekao nam je:

—Tradicija festivala „Ja sam tvoj drug” ima svoje početke u okvirima „Raspevanog proleća” koje se održavalo još od 2001. Četiri godine „Raspevanog proleća” gde se sve izvodilo uživo,od pevanja do horskog nastupa i muzike, dali su nam ideju da sami možemo nešto više da uradimo za ovaj grad. Napravili smo neke promene u smislu organizacije i kao Udruženje građanja krenuli sa ovim festivalom koji evo, traje već osam godina i do sada ima s čim da se ponosi jer iza njega stoje brojni rezultati u smislu podizanja nivoa muzičke kulture kako kod dece tako i kod naših sugrađana. Cilj Promusice jeste prvenstveno muzička kultura budući da se mi kao članovi udruženja prvenstveno bavimo muzikom ali takođe i organizacija ostalih kulturnih manifestacija u gradu, ali i promocija naše dece i našeg grada. Do sada smo imali učesnike iz Italije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Crne Gore, iz skoro svih delova Srbije tako da svi oni ponesu neko lepo iskustvo odavde, pored toga što promocija njihovih muzičkih sposobnosti i talenta stoji na prvom mestu ovog festivala.

DSC_2722

Koja je procedura, pravila, način odabira učesnika?

—Svake godine se raspisuje javni konkurs putem interneta i ostalih sredstava informisanja i kako stvari stoje, svake godine je sve veći odziv. Od pristiglih radova obično odaberemo 16–18 najkvalitetnijih jer smatramo da je to neki optimalan broj što se tiče organizacije da bi sve ovo proteklo u savršenom redu. No , na žalost , zbog ovog ograničavajućeg faktora dosta prijavljenih i to jako kvalitetnih kompozicija ostaje van konkurencije. Samo ove godine 15 prijavljenih ali kvalitetnih pevača i pesama je ostalo mimo konkurencije za nagrade. Svi učesnici se dele na kategorije, budući da je starosno ograničenje od 6 do 15 godina, tako da imamo tri kategorije: 6–9 godina, 9–11 godina i treća od 12 do 15 godina. Žiri koji je ove godine u sastavu: Irena Parezanović, Jovana Varničić koje su bivše članice dečijeg festivalskog hora , kao i profesor muzičkog vaspitanja u Tehničkoj školi –Vesna Stefanović, odlučuje ko su najbolji u svojoj kategoriji.

Osim učesnika iz Srbije, imate i goste iz inostranstva..

—    Svake godine nam dolaze gosti sa strane. Ove godine imamo sedam mladih pevača iz Požege ali i goste iz Novog Sada, Kikinde , Beograda..a mimo granica Srbije dolaze nam učesnici iz Makedonije, Bugarske, Crne Gore , Bosne i Hercegovine..Sve su to mladi talenti, neki već afirmisani na festivalima dečije muzike..Ovde večeras imamo i ozbiljne pevače, nekoliko njih koji su već snimali pesme za reklame ili učestvovali u nekim ozbiljnijim muzičkim projektima..Kad pogledate život, 12 ili 13 godina nije ništa, ali s takvim talentima koje ćemo imati priliku da čujemo , to su već ozbiljni pevači i mogu da zamislim šta će biti s njima , ako ne zapostave svoje muzičko obrazovanje, sa nekih 18– 19 godina.

U Požegi se ove jeseni otvara i odeljenje Muzičke škole, to će Vam sigurno i olakšati budući rad?

—    Muzička škola je nešto najbolje što će se desiti ove školske godine. Puno talentovane dece moralo je ili da odustane od daljeg muzičkog obrazovanja , da zanemari svoj talenat, ili da putuje do Užica, Čačka..Svakako da će nam to pomoći samim tim što više nećemo biti usamljeni u radu na bogatijoj  muzičkoj kulturi u Požegi. Osim toga, veliko razumevanje nam pruža i Opština Požega koja je pokrovitelj ove manifestacije ali i Kulturni centar Požega koji je jedan od organizatora i koji je s nama od početka festivala.

DSC_2851

Međunarodni dečiji festival „Ja sam tvoj drug” ove godine ugostio je 16 učesnika u tri gore pomenute kategorije. Slušajući dečije pesme, primećuje se raznolikost tema kako onih koje su zanimljive i pretežna ineresovanja po uzrastu, od škole, drugarstva,likova crtanih filmova sa svojim poukama,  dragih životinja koje nose svoje simboličko značenje, pa čak i aktuelnih problema kao što je bezbednost u saobraćaju , protesta protiv modernih vremena  i želje za prirodom, pa do tema koje zanimaju stariji uzrast na pragu puberteta– prvih ljubavi, plavih očiju…

DSC_3130

Žiri je proglasio i pobednike u svojim kategorijama tako da su rezultati na kraju nastupa sledeći:

III mesto u svojim kategorijama osvojili su: Milica Matović (Nodi, Srbija), Jovana Perišić (Moj svet, Srbija), Ivana Marković (Zar baš sve moram postići , Srbija), Sara Hovičić (Horske vežbe, Srbija), Sandra Matović (Šta da radim , Srbija)

DSC_2903

II mesto: Anja Vukobrat (Protesna gradska pesma, Srbija), Lara Balaban( Znam, Srbija), Ivan Roman Nikolić (Mađioničar, Bosna i Hercegovina), Marija Đurović (Uspori, stići ćeš na vreme, Crna Gora)Tamara Vujačić (Plava noć, Crna Gora)

DSC_3276

Nagradu dečijeg žirija osvojila je Nikolina Ivković (Osećaj zanosni, Srbija)

I mesto: Ivana Spasojević  (Za ljubav molimo, Srbija), Aleksandra Gluščević (Dežurstvo, Srbija), Teodora Stanković (Vreme je za branje zvezda, Srbija)

DSC_2829

Nagrada za interpretaciju Kalina Vladimirova Despotska – Bugarska

Nagradu za interpretaciju dobila je učesnica iz Bugarske –Kalina Vladimirova Despotska  za pesmu Lastavica.

DSC_3061

Najbolja po oceni i žirija i publike: Marija Cvetanovska – Makedonija

Gran pri festivala ubedljivo je odnela učesnica iz Makedonije , Marija Cvetanovska (Evropa i ljubov) koja je izvodeći pesmu delom  na makedonskom delom na engleskom jeziku  svoji stilom pevanja prikazala  umeće ne deteta nego jedne nove Kaliopi.

Hor , deca iz vrtića „Olga Jovičić Rita” kojima su pomagali i drugari iz vrtića „Bambi”, pokazao je zavidno ne samo pevačko i igračko iskustvo za vreme svoje solo tačke nego i izuzetnu disciplinu dostojnu mnogo starijih muzičkih kolega.

DSC_3483

Program su vodili Irena Parezanović i Matej Bokan koji iza sebe ima i muzičkog iskustva kao učesnik festivala Beogradsko proleće pa je i publici poklonio jednu svoju numeru.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment