Užice, RS
28°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
24°C
23°C
21°C
21°C
20°C
Home MestoUžiceDešavanja Izveštaj prvog dana 47. Srbija relija

Izveštaj prvog dana 47. Srbija relija

by miroslav_ostojic
DSC_7627

Foto: AMSS

Bugarin Krum Dončev vodi u ukupnom plasmanu prvog dana  ovogodišnjeg nacionalnog trofeja 47. “Srbija reli”. On ima ima prednost od 2 minuta i 40 sekundi nad drugoplasiranim Slovencem Bostjanom Logarom. Treći je vozač Mitsubishi lancera evo 8, Amir Vrpčić iz BiH. Naš takmičar Mile Cvjetičanin, plasirao se na 4 mesto.

Pored same staze, mnogobrojni ljubitelji relija, uprkos lošim vremenskim prilikama,  podržali su učesnike 47. Srbija relija i pratili današnje nadmetanje vozača i njihovih automobila, koje je prošlo bez incidenata.

Zbog izletanja sa staze, favorit Ukrajinac Oleksander Salijuk već u prvom brzinskom ispitu SS1, izgubio je čak 15 minuta u odnosu na Dončeva, tako da se plasirao tek na 11-o mesto. Trku je zbog kvara na automobilima napustilo 6 posada: Živko Gajić i njegov suvozač Tihomir Nikolić, Vladica Rabrenović i Dragan Mitrović, Vladimir Zečević i Dario Konstantinović, Nenad Vićentić i Milan Novaković i Borko Mitrović sa suvozačem Markom Kneževićem i Yovana Jovanović i Nataša Tunguz, jedina ženska posada ovog relija.

U prvom nastupu 47. Srbija relija, u subotu u 10 časova i jedan minut, sa starta je krenula 21 posada, a trku je završilo 20. Prvi na rang listi posle prvog specijalnog ispita bio je je četvorostruki šampion Srbija relija Krum Dončev iz Bugarske, koji je stazu Vrelo (15.18 km) odvozao za 9 minuta i 18 sekundi. Posle njega sa 32 sekunde zakašnjenja stigao je predstavnik Slovenije Bestijan Logar u svom Citroenu C2R2 MAX a za njim, kao treći na rang listi prvog specijalnog ispita Vrelo 1, bio je Đanluka Roko. Za vreme prvog specijalnog ispita Vrelo 1, sa staze je izletela jedina ženska posada Yovana Jovanović i njen suvozač Nataša Tunguz, a zbog većeg oštećenja kola morale su da prekinu trku. Krah se dogodio i prošlogodišnjem šampionu Evropskog reli kupa i favoritu ovog Srbija relija, Oleksanderu Salijuku, koji je zbog izletanja sa staze izgubio čak 15 minuta. On se vratio u trku i zatim se plasirao na 20 mesto.

Drugi specijalni ispit Vrelo 2: trku je završilo 19 od 21 posade. Prvu poziciju zadržao je Bugarin Krum Dončev u FORD FIESTI R5. Zbog kvara na vozilu trku je prekinula i posada MM Power-a, Nenad Vićentić i njegov suvozač Milan Novaković. Aktuelni srpski šampion Vladica Rebrenović, uspeo je da se plasira među četiri najbolja. Ukrajinac Oleksander Salijuk, odvozao je drugi ispit za 4 sekunde brže od svih ali se zbog kaznenih penala, našao ipak na drugoj poziciji. Odmah nakon njega na trećem mestu je bio predstavnik Slovenije Bestjan Logar.

D3D_3226

Foto: AMSS

Posle završetka trećeg brzinskog ispita na Lokvi 1, na stazi je ostalo 17 posada koje se bore za titulu prvaka nacionalnog šampionata. Kiša koja je počela da pada još u toku drugog ispita nije uticala na bezbednost vožnje, niko nije sleteo sa staze.

Posle tri ispita prvi na rang listi bio je Krum Dončev, za minut i po bolji od drugoplasiranog Bostjana Logara. Na poziciji tri našao se predstavnik BiH Vrpčić Almir u svom MITSUBISHI LANCER EVO 8. Favorit ovogodišnjeg šampionata Oleksander Saliuk, zbog peha u prvom ispitu, 14 minuta i 42 sekunde do četvrtog ispita zaostajao je za prvoplasiranim Dončevom, pa je ostao tek na 15-m mestu.

Kiša je nastavila da pada i tokom četvrtog brzinskog ispita Duboko 1, otežala je vožnju takmičarima. Sudbina Yovane Jovanović, koja je započela seriju izletanja sa staze, zadesila je i aktuelnog  srpskog  šampiona Vladicu Rabrenovića. On se time oprostio od nadmetanja za ovogodišnju titulu šampiona Srbije u reli sportu.

Po završetku i SS4, prvo mesto zadržao je četvorostruki šampion Srbija relija Krum Dončev, dok je na drugom mestu Bostjan Logan. Treći na listi ukupnog plasmana posle četvrte trke bio je Almir Vrpčić koji je za 3 minuta i 17 sekundi kasnio  za prvoplasiranim Dončevom.

Izvor: AMSS

You may also like

Leave a Comment