Užice, RS
22°
Сунчано
9ч10ч11ч12ч13ч
25°C
27°C
30°C
31°C
32°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Izložba „Srednji ton“ u Gradskoj galeriji

Izložba „Srednji ton“ u Gradskoj galeriji

by miroslav_ostojic

 

naslovna srednji ton

U Gradskoj galeriji u utorak, 2. Jula otvorena izložba „Srednji ton – mezzotinto“ autorski projekat mr Željka Đurovića. Izložene grafike su osim Đurovića poptisali i Žarko Smiljanić, Mehmed Slezović, Snežana Petrović  i Ivan Miladinović.

Na otvaranju izložbe mr Obrad Jovanović naglasio je da je ova izložba veoma iščekivana i da se kroz nju mogu videti umetnici koji su telo i duša srpske grafike.

Kada pogledamo ove radove, mi u stvari vidimo šta je tajna svake umetnosti – zanat. Biće svake umetnosti je u zanatu. Mi živimo u vremenu anti umetnosti, svedoci smo vremena u kome se sve razbilo: atom, porodica, brak institucija države. Umetnik je osuđen na jedno samobivstvovanje, osuđen je kao svaki monah na jednu intimnu ispovest, i ovi radovi nam upravo to i pokazuju.

zeljko djurovic

Mr Željko Đurović  je naveo da je ideja  izložbe  da se jedna skoro zaboravljena grafička tehnika kod nas predstavi javnosti i time „vrati u život“.

Mezzotinta je jedna magična tehnika, koja počinje od crne ploče a završava se savršenim otiskom. Ova tehnika se skoro i ne izučava na fakultetima, pa zbog  toga sve više pada u zaborav. U svetu tehnika je najviše zastupljena u Rusiji i Americi. Što se tiče same izložbe ona je projektnog oblika i zamišljena je da se 5 autora izlaže u 5 gradova sa 50 otisaka. Prva izložba je bila u Beogradu, druga je u Užicu a ostale tri su u Gragujevcu, Lazarevcu i Nišu.

IMG_0769

Na pitanje kako povećati broj posetilaca kulturnih manifestacija uopšte, Đurović je odgovorio da je pored finansijskih problema koje imamo u zemlji, veliki problem internacionalizacija kulture gde uvodimo sve što dolazi sa Zapada bez obzira na kvalitet.

Na primer Kulturni centar Grada Beograda je nekada imala desetine hiljada posetilaca, a sada nema ni dve hiljade. Rukovodstvo Kulturnog centra je izbacilo potpuno klasičnu sliku i radi postavke isključivo animacije, videa ili neke druge kompjuterske  forme što se pokazalo da ne privlači dovoljno publiku. Kada budu ravnopravno živele klasične i moderne tehnike, tada možemo očekivati i povratak publike.

IMG_0770

N.H

 

 

You may also like

Leave a Comment