Užice, RS
22°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
25°C
27°C
28°C
29°C
30°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Izložba slika Galerije „Nadežda Petrović”

Izložba slika Galerije „Nadežda Petrović”

by Velimir Popovic

naslovnalegat

U Narodnom muzeju, Užice, u toku je izložba slika Umetničke galerije „Nadežda Petrović” iz Čačka koja je otvorena povodom Dana grada Užica a traje do 4. novembra. Reč je o najstarijim slikama iz Legata Nadežde Petrović koje se van Galerije u Čačku retko mogu videti.

IMG_3098

U prostoru Narodnog muzeja Užice, izložene su 22 slike od 15 autora. Sama Nadežda Petrović je zastupljena sa osam slika sa početka veka, nekoliko portreta i slike iz opusa „Gračanica“, Sava Šumanović, Mihajlo Petrov, Vasa Pomorišac, Beta Vukanović, Dragoljub Glišić,Vsevold Sudzilovski, Leposava St. Pavlović, Miloš Golubović…

IMG_3095

Kako je, u razgovoru istakla istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja Katarina Dogandžić, reč je o slikama koje se zbog starosti i umetničke vrednosti retko iznose iz matične Galerije i u našem Muzeju je reprezentativna kolekcija čiji je odabir zavisio i od prostora u Muzeju koji može omogućiti odgovarajuće uslove što se tiče temperature i svetlosti u kojima se deo kolekcije može prikazati užičkoj publici. Dogandžić je skrenula pažnju, pored  Nadežde Petrović i Sava Šumanović i na sliku Vsevolda Sudzilovskog koji je nakon prvog svetskog rata otišao iz ovog kraja, i kome je čest motiv na slikama bilo staro Užice, na sliku „Užička plaža” koja je nastala pre ispravljanaja korita reke Đetinje. Mesto na plaži koja slika prikazuje, ne zna se tačno, jer je reka nakon ispravljanja  meandrirala i pretpostavlja se da je to deo gde su sada teniski tereni, ali na istoričarima, nakon ovog izlaganjima je da to mesto tačno lociraju. Na postavci je i slika Dragoljuba Glišića koji je po priči ove istoričarke umetnosti, direktno uticao na Mihajla Milovanovića čiji se Legat nalazi u Narodnom muzeju Užice, da se prilikom učenja kamenorezačkog zanata opredeli za slikarstvo. Dvojica slikara su se upoznali u Valjevu, gde je Glišić stvarao a Milovanović učio zanat, što je direktno uticalo na  njega da ode na Akademiju u Minhenu. Osim toga, zajedno su i ratovali u Prvom svetskom ratu. Pored  ova dva „vojna slikara”, Nadežda Petrović je takođe bila vojna bolničarka, što govori o patriotskom opredeljenju umetnika tog doba.

IMG_3097

U katalogu izložbe koji je priredila istoričar umetnosti i direktor Galerije iz Čačka, ističe se da je većina dela izložena u Muzeju delo slikara koji su se školovali u Minhenu i „da im je osnovna preokupacija tretiranje problema svetlosti kao upliv ideja francuskog plenera i impresionizma” ali i da „autori zastupljeni na ovoj zbirci pripadaju različitim pravcima i poetikama, da su dela tematski raznorodna, nastajala u različitim periodima prve polovine prošlog veka što je uslovilo njenu stilsku heterogenost.”

Na otvaranju izložbe govorili su direktor Narodnog muzeja Užice NikolaGogić, direktorka Umetničke galerije „Nadežda Petrović”, a izložbu je otvorio gradonačelnik Užica Saša Milošević.

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment