Užice, RS
16°
Углавном облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
15°C
15°C
15°C
14°C
14°C
Home DruštvoFilm i TV Izložba scenskih kostima i skica za teatar i film

Izložba scenskih kostima i skica za teatar i film

by Velimir Popovic

 NASLOVNA INFLUENCE

U Gradskoj galeriji u Užicu sinoć je otvorena izložba radova studenata scenskog kostima Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu pod nazivom „Influence”, koja je okupila veliki broj posetilaca. Na izložbi se nalaze skice i kostimi za teatar, film i koreodrame, studenata sa treće, četvrte i pete godine studija, koji su nagrađeni na ULUPUDS–u, ali i međunarodnim nagradama.

mr Ljiljana Petrović, redovni profesor scenskog kostima Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu

Mr Ljiljana Petrović, redovni profesor scenskog kostima Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu

Otvarajući izložbu, mr Ljiljana Petrović, redovni profesor scenskog kostima Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu se zahvalila publici što je došla na otvaranje u velikom broju kako bi ispratila stvaralaštvo ovih studenata.

—Veliki broj radova je urađen u saradnji sa kolegama sa Fakulteta dramskih umetnosti, koji pomažu u realizaciju završnog dela diplomskih radova. Na izložbi su prisutni radovi za različita dramska dela, od Šekspira, Aristofana i drugih, za drame, komedije, ali i za igrani film. Na izložbi su i radovi, odlične studentkinje Bojane Kostadinović, koja je nagrađena na ULUPUDS–u. Ona sada živi u Užicu i nadam se da će je reditelji Užičkog pozorišta koje je veoma aktivno i dosta radi, primetiti i ukazati priliku. Sa nama je i Marija Stevanović, koja sada živi u Šapcu i takođe je vrlo aktivna —rekla je Petrovićeva.

IMG_4949

IMG_4945

Scenski kostim je estetska poruka studenata scenskog kostima, kako bi se sačuvala posebnost i izdvojenost i kako bi svojom imaginacijom, snagom svog talenta, izašli iz okvira ponuđenog, nadgrađujući i unoseći svoje osećanje i likovne vrednosti, istakla je mr Ljiljana Petrović u tekstu kataloga o izložbi „Influence”.

IMG_4947

Publika u Užicu ima priliku da vidi najbolja ostvarenja studenata scenskog kostima, čiji su talenat i vrednost stvorenog dela, prepoznali i na mnogim međunarodnim festivalima.

—Neki radovi su realizovani samo kao projekat, kao diplomski rad, neki su zaživeli na predstavama, a neki su izlagani u okviru nekih međunarodnih projekata. Jedan od radova je u Pragu bio nagrađen UNESCO–ovom nagradom u konkurenicji 40 univerziteta, a drugi je bio projekat koji je rađen sa Francuskom akademijom „Mensad”, pa smo u okviru toga imali reviju scenskog kostima. Neki kostimi su eksperimentalni scenski kostimi koji su rađeni na samom Fakultetu, od malo neuobičajenih materijala, to su gips, papir, sa nekim likovnim intervencijama na papiru, to je konkrentno rađeno za Šekspirova dela. Njih smo izlagali u Italiji i na modnoj reviji Fashion week u Sarajevu. Na izložbi su prisutni radovi koji su urađeni za teatar i film, ali i za video rad Rekvijem za Magbeta koji je bio na festivalu naučne fantastike. Drugi video rad koji nismo prikazali, a od njega su izložene samo skice je bio za „Kosu” i on je bio na Festivalu video radova u Londonu i takođe je dobio nagradu.

 IMG_4946

M. H.

You may also like

Leave a Comment