Užice, RS
16°
Делимично облачно
1ч2ч3ч4ч5ч
15°C
14°C
14°C
14°C
14°C
Home MestoUžiceDešavanja Izložba o pravima žena u kulturnom nasleđu Srbije

Izložba o pravima žena u kulturnom nasleđu Srbije

by Vladimir Gujanicic

UŽICE – U parku kod Gradskog kulturnog centra otvorena je izložba „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije“. Kroz presek novinskih tekstova iz 19. i 20. veka autor Adam Sofronijević prikazao je ulogu ženskih aktera u istorijskim zbivanjima u Srbiji, kao i njihovu ulogu u kulturnom životu države.

„Kultura mora da ima svoj glas u svim društvenim pitanja, a jedno od najtežih je borba za prava žena. U prestonici kulture ne proklamujemo ništa,. već vraćamo ono što nam je svima u podsvesti, a to je da je borba za prava žena u srži našeg nacionalnog bića“, kaže Soforonijević.

Ističući da je tokom decenija položaj žena značajno poboljšan poverenica za ravnopravnost Brankica Janković istakla je da je važno da se ovakva tema nađe u ponudi prestonice kulture.

„Podršku ovoj izložbi je, osim institucije koju ja predstavljam, podržala i Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković, a to su dve institucije sa nacionalnog nivoa. Planiramo da izložba ide i u Bajinu Baštu, želimo da ona obiđe još neka mesta u Srbiji“, kaže Janković.

Ambasador Velike Britanije osvrnuo se na ulogu koju su u srpskoj istoriji imale dve njegove sunarodnice, Flore Sends i Elsi Ingles čija uloga u borbi za prava žena, kako kaže, svojevremeno nije bila prepoznata u Velikoj Britaniji.

„One su morale da za sobom ostave ograničenja sa kojima su se suočavale kod kuće. Iskazale su se u Srbiji i tu su, kao strankinje, dobile priliku koja nije bila na raspolaganju srpskim ženama, koje su podjednako izuzetne. Želimo da više ne bude potrebno da žene odlaze iz svojih zemalja kako bi iskazale svoje potencijale“, kaže Ferguson.

Među ženama koje su pomenute u izloženim člancima je i jedna od najpoznatijih Užičanki, Marija Maga Magazinović. Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević smatra da je i ovaj grad imao svoj udeo u borbi za poboljšanje položaja žena.

„Kultura je jedna od polja gde je ravnopravnost žena najizraženija. Ova izložba govori nam o pravima žena i ulozi u oblastima poput vojske i kulture. Upravo je nacionalna kampanja „Unapredi rodnu ravnopravnost“ započeta u Užicu, a usvojen je i akcioni plan kojim ćemo dodatno unaprediti ovu oblast“, kaže gradonačelnica.

Izvor: ZoomUe

You may also like