Užice, RS
23°
Ведро
2ч3ч4ч5ч6ч
22°C
22°C
21°C
21°C
21°C
Home MestoUžiceDešavanja Izložba narodnih nošnji u Jokanovića kući

Izložba narodnih nošnji u Jokanovića kući

by miroslav_ostojic

naslovna licidersko

U okviru šestog međunarodnog dečijeg festivala folklora „Licidersko srce“ danas je u Jokanovića kući otvorena izložba narodnih nošnji zemalja učesnica. Takođe, u jednom delu izložbenog prostora,posetioci su mogli da probaju specijalitete iz Turske, koje su gosti iz te azijske zemlje sami pripremali.Za  razliku od prethodne godine, pored nošnji koje su bile izložene, ove godine su i sami učesnici festivala predstavljali svoje nacionalne kostime.

licidersko 2014 1

Ispred Narodnog muzeja Užica, prisutnima se obratila Dijana Ristović:

Da odelo ne čini čoveka opšte je poznata krilatica i nebrojeno puta dokazana. Ipak postoji jedna vrsta odeće koja mnogo govori  o osobi koja je nosi a to je nošnja. Boja, kroj, materijal kao i prateći elementi otkrivaju tradiciju, istoriju i način života određenog naroda i određene zemlje. Tako i ove godine šesti put po redu građani Užica, u okviru manifestacije Licidersko srce, će imati mogućnost da se upoznaju sa nošnjama sledećih zemalja: Poljske, Rusije, Slovenije, Francuske, Turske, Albanije, Republike Srpske i Moldavije. Pored nošnji izložba je propraćena panoima na kojima se pored teksta sa nazivima zemalja, izloženi i foto snimci gradova iz kojih dolaze  kulturno umetnička društva, sa željom da građani upoznaju i delić kulturne baštine i prirodne lepote gradova iz kojih dolaze.

licidersko 2014 3

 

Ispred Grada Užica Predsednik skupštine grada Radiša Marjanović rekao je sledeće:

Kada se pre šest godina prvi put festival organizovao, počeo je da se širi iz Užica i došao je do više gradova u Srbiji i Republici Srpskoj. Takođe, festival je svake godine unapređivan, pa se tako došlo i do ideje o ovoj izložbi. Festival je jedan prozor da ne bi umrli u mraku, i zahvaljujem se organizatorima, učesnicima i posetiocima na iovoj lepoj manifestaciji.

licidersko 2014 2

N.Hobetko

You may also like

Leave a Comment