Užice, RS
12°
Ведро
3ч4ч5ч6ч7ч
12°C
11°C
11°C
12°C
14°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Izložba nagrađenih grafičara na XI Bijenalu suve igle na Učiteljskom fakultetu

Izložba nagrađenih grafičara na XI Bijenalu suve igle na Učiteljskom fakultetu

by Velimir Popovic

 naslovna uciteljski fakultet

U okviru proslave Dana Učiteljskog fakulteta danas je otvorena izložba radova, Ane Prodanović i Nikole Radosavljevića, nagrađenih grafičara na XI Bijenalu suve igle 2013. godine u Užicu.

IMG_7974 copy

Otvarajući izložbu, slikar i profesor mr Obrad Jovanović je u svom obraćanju rekao:

—Kaže se vreme je ono što prolazi dok vi radite nešto drugo. A kod umetnika to nešto drugo je u stvari, kao kad pomislite na jednog otpornog crva oko kojeg se dešavaju godišnja doba, lete ptice, dešavaju se ljubavi, sastanci, rastanci, krštenja, sahrane, opela, ali taj umetnik kao potkorni crv radi nešto ispod kore. Kad prođe vreme i otvorimo izložbu mi u stvari vidimo šta je to umetnik radio u tom vremenu ispod kore. Gledajući ove grafičke ploče, crteže mi u stvari vidimo ono drugo, subjektivno vreme koje je umetnik na naki način, radio, hvatao, i plasirao nama u obliku, slike, crteža, grafike i drugih medija. Naš fakultet ovom nagradom želi da podrži i podstaklne mlade grafičare i umetnike na srpskoj likovnoj sceni. Nije bilo slučajno kad smo prvu nagradu dali Zoranu Dimovskom, a on je sledeće godine dobio Politikinu nagradu. Mladim ljudima možemo da poželimo sreću, zdravlje i da i oni dobiju Politikinu nagradu. A sledećih godina, da Učiteljski fakultet ovakvu misiju zadrži, jer to nije samo misija u biografiji umetnika, to je misija u letopisu ovog fakuleta—rekao je Jovanović i u ime nagrađenih se zahvalio svim kolegama koji su pomogli da se ova akcija održi.

IMG_7985

Ana Prodanović je rođena 1991. godine u Čačku i nakon završene Gimnazije, upisala je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafika i knjiga u klasi prof. Gordane Petrović. Do sada je dobila nagradu za najbolju linogravuru, 2012. Art centar u Beogradu i nagradu Učiteljskog fakulteta iz Užica na Bijenalu suve igle. Izlagala je u Lino–art 2012., na Majskoj izložbi Grafičkog kolektiva, Format mali, putujuća izložba Art centra 2013., Samostalna izložba u Art centru i druge.

„Ana je mlada grafičarka kod koje je primaran likovni jezik bez obzira da li je u pitanju crtež ili grafika. Njen koncept, tematika, opservacija je urbana i epska. Ima tu mitske i tajanstvene snage koja vuče motiv i snagu iz arhive romantike, kubizma, supermatizma, poetike nadrealizma ili lirske apstrakcije.”

IMG_7976

Nikola Radosavljević je rođen u Užicu, a nakon završene Srednje umetničke škole u Užicu, upisao je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike, atelje grafika i knjiga u klasi prof. Gordane Petrović. Dobitnik je više nagrda iz oblasti crteža i grafike. Neke od njih su: prvo mesto na konkursu za plakt prevencije protiv HIV 2007., prvo mesto na regionalnom konkursu HUMAN trafiking, 2008., prvo mesto na međunarodnom Mikro-art festivalu amaterskog filma  za film In Between 2012. i druge. Izlagao je u Užicu, Beogradu, Banja Luci, Bazelu, Maglaju i Novom Sadu.

„Njegov likovni jezik crtača, grafičara je u suštini jedno veliko pražnjenje. Taj strah koji je posledica vremena u kome živimo i naših „prijatelja” jer mi neprijatelja i nemamo. On jednako plovi, lebdi iznad života i uvek se ogleda u smrti koja mu je jedini saputnik. On je u likovnom jeziku i komponovanju na liniji Jovana Rakidžića i Vladimira Veličkovića.”

IMG_7955

Od formiranja ove nagradne izložbe na Učiteljskom fakultetu, a u okviru proslave Dana fakulteta, do sada su nagrađeni: Zoran Dimovski, III Bijenale 1999., Siniša Žikić, IV Bijenale 2000., Dragan Najdanović, V Bijenale, 2001., Bojan Otašević, VI Bijenale, 2003., Miloš Đorđević, VII Bijenale, 2005., Biljana Miljković, VIII Bijenale, 2007. godine, Ksenija Pantelić, IX Bijenale, 2009., Vladimir Lalić, X Bijenale, 2011. godine.

M. H.

You may also like

Leave a Comment