Užice, RS
32°
Сунчано
15ч16ч17ч18ч19ч
32°C
33°C
32°C
31°C
30°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Izložba Lična biblioteka patrijarha Pavla u Narodnoj biblioteci Srbije

Izložba Lična biblioteka patrijarha Pavla u Narodnoj biblioteci Srbije

by Velimir Popovic

Pavle

Narodna biblioteka Srbije će izložbom Lična biblioteka patrijarha Pavla– „Govorim a ćutim”  u Centralnom holu biblioteke koja se otvara u četvrtak 11. septembra obeležiti sto godina od njegovog rođenja.

Izložba posvećena Ličnoj biblioteci patrijarha Pavla ( 11. septembar 1914. –15. novembar 2009. ) ima za cilj da odabranim eksponatima predstavi veoma bogat i jezički raznovrstan fond koji broji oko 9 000 dela. Na izložbi se mogu videti dela čiji je autor patrijarh Pavle, bogoslužbene knjige sa njegovim rukopisnim beleškama, različita izdanja Biblije, knjige iz oblasti teologije kao i knjige koje osvetljavaju druge religije osim pravoslavlja.  Ukazujući  na njegovu svestranost, na izložbi će se naći i knjige iz različitih oblasti znanja koje su bile predmet interesovanja patrijarha Pavla, kao i knjige koje su posebno koričene njemu u čast. Sem toga, časopisi, neknižnja građa u retkim i zanimljivim izdanjima, kao i veliki broj autografa patrijarha Pavla kojima je on označavao svoje knjige i njegov ekvilibris imaće svoje mesto.  Posebno mesto zauzimaju publikacije koje imaju posvetu autora ili darodavaca.

Lična biblioteka patrijarha Pavla pripada fondu Biblioteke Srpske patrijaršije i ima status kulturnog dobra a čuva se u prostorijama konaka Manastira Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici gde je patrijarh sahranjen.  Stručnjaci Narodne biblioteke Srbije već dve godine istrajno rade na sređivanju i obradi ovog fonda i  izradi štampanog kataloga.

Ova izložba je rezultat saradnje  Narodne bibliteke Srbije i Biblioteke Srpske patrijaršije. Izložbu će otvoriti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, a moći će da se pogleda do 15.  novembra.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment