Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoFilm i TV „Interakcija”: dokumentarci, duša u ćošku, muzika…a 25.o8.,Elčićeva „Milica” i …

„Interakcija”: dokumentarci, duša u ćošku, muzika…a 25.o8.,Elčićeva „Milica” i …

by Velimir Popovic

DSC_0219

Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija” prevashodno je orijentisan na umetnički dokumetnarni film. Kako reče reditelj Sali Saliji, koji je u nedelju, 24.08.  gostovao i kao predavač na masterklasu „Interdoc”:

— Drago mi je da je „Interakcija” posvećena dokumentarcu jer  su  u odnosu na igrani film zapostavljeni. Igrani film je prvenstveno namenjen zabavi, jer u bioskope odlazim da se zabavimo. To je film koji nas uči da letimo. A da bismo leteli moramo znati gde je tlo. E, upravo to tlo su dokumentarci. Od tla se uvek polazi, čak i kada se leti, ali mu se i vraća, jer ni ne možete večito biti u letu…

DSC_9875

Da li se i Vama čini da je umetnost u svetu, trenuto u stagnaciji? Pri tome ne mislim samo na filmsku,već i pozoršnu, likovnu, muzičku…Odavno nismo imali ni ime,ni ostvarenje niti nešto nalik na pokret što bi odjeknulo kao novina, što bi neke stvari pokrenulo?

—Postoji kriza u sociološkom smislu i ona se reprodukuje na sve ostalo, a sasvim je očigledna i u umetnosti i u sportu…Mislim da to ima veze s tim da se Zapad, koji je sve to vodio, stvari koje je držao na svojim ramenima , od filozofije, umetnosti, etike, estetike…, jednostavno zablokirao . Zapad više nema neke nove priče koje može da nam priča, ali oni su odradili jedan veliki deo posla. Ostatak sveta spava a ovi se ponavljaju. Sem toga , postoji ta priča na globalnom nivou koja je vezana za politiku– više nemamo zapadni i istočni sistem, nemamo konfrontaciju komunizma i kapitalizma, nema dijalektike iz koje bi nešto novo proizašlo. Sad,umesto komunista imamo teroriste..Terorizam kao nešto protiv čega se borimo uglavnom nije jasan. Nekada je ta borba i opravdana a u velikom broju slučajeva i malo dete vidi da se tu radi o izmišljenoj stvari.  Pri tome oni (Zapad) imaju pravo da odu 15.000 km daleko od svoje zemlje, da pucaju i bombarduju i ceo svet to gleda i sve je to kao normalno. U ovom haosu ni ne možete da očekujete nešto zdravo da se odrazi na umetnost. Ono što ja mislim da je pozitivno je da sve stvari vezane za dušu vole po nekada da se stisnu u ćošak, da čekaju izvesno sazrevanje neko vreme. Kako stoje stvari mi samo čekamo to neko buduće vreme– kaže Sali Saliji.

I onda smo mi , po tome, zarobljeni u nekom poluvremenu čekajući da se nešto desi na širem društvenom planu– politici, ekonomiji..nešto što će biti okidač?

—Po svemu sudeći za sada smo samo –čekači! Ali i to ima dobrih strana, čekanje se nekad odnosi i na rezimiranje, skupljanje snage, akumuliranje energije.  Po tom pitanju, ja sam optimista, ako ne mi, neka buduća generacija će pobrati plodove ovog umetničkog zatišja.

DSC_0317

s leva na desno: Luka Popadić, Sara Martinkainen, Mahboubeh Honirain, Mario Gajo de Carvalaho (Srbija, Finska, Iran, Portugal)

U bioskopu KC Požega, 24. 08 . prikazana su četiri filma čiji su autori učesnici kampa „Interakcija ” i polaznici masterklasa „Interdoc” i to: Dve mame (Sera Martikainem iz Finske),  Milioneri ( animirani film autora Mario Gajo de Carvalho iz Portugalije), Nepoznata lepota (film o životu žena s invaliditetom autorke Mahboubeh Hanorian iz Irana ) i Mamci i udice (predstavnika Srbije na „Interakciji ”, studenta režije Luke Popadića).

Nakon projekcije filmova, učesnici , skupa s domaćinima iz Požege ali i posetiocima iz okolnih mesta imali su priliku da budu publika bendu The  Mothership Orchestra iz Beograda ( s tim da je većina članova benda rođena u  Požegi, ali kako to kod nas biva– poznatiji su u prestonici nego u okolini grada iz koga su potekli).

DSC_0352

DSC_0413

Za 25. 08. u okviru programa „Interscreen” od 20, 00 planirana je projekcija dugometražnog dokumentarnog filma „Milica” reditelja Dragana Elčića koji će biti i gost večeri.

Nakon projekcije sledi treći deo „Interface” u Gradskoj galeriji, gde će se predstaviti kulture Velike Britanije, Južne Afrike, Irana, Bugarske, Portugala, Kanade i Srbije.

P.S. Da ne zaboravimo,uvek prisutnu ekipu svakodnevnog priloga „Bez komentara”, večito tu negde:

DSC_0327

On je uvek s mikrofonom, ali „Bez komentara”

 

DSC_0287

a ona je devojka s kamerom

Više detalja o njima do kraja „Interakcije”– za sada smo obavezni da budemo – „Bez komentara”.

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment