Užice, RS
20°
Делимично облачно
8ч9ч10ч11ч12ч
22°C
23°C
23°C
23°C
23°C
Home MestoUžiceDešavanja „Interakcija”:21. 08.–„Rani radovi” Ž.Žilnika i prvi deo „Interface”

„Interakcija”:21. 08.–„Rani radovi” Ž.Žilnika i prvi deo „Interface”

by Velimir Popovic

rani radovi fotoU sali Kulturnog centra Požega, 21. 08. u  20, 00 u okviru programa „Interscreen” biće prikazan film „Rani radovi” Želimira Žilnika , film s kojim su mnoge stvari u tadašnjem društvu postale jasnije onima koji su želeli da pogledaju svet dublje od onoga što ideologija servira kao „normalan” život. Želimir Žilnik , koji je i gost projekcije, radio je i scenario ( u saradnji sa Brankom Vučićevićem) i režiju, dok je kameru i montažu potpisao Karpo Aćimović.

„Rani radovi” (sniman 1969. ), (za mlađe „Rani radovi” su naslov i dela K.Marksa i F. Engelsa, čijim izvodima kao dijalozima se Žilnik obilato služi u filmu)  na alegoričan način daju nam na uvid priču mladih učesnika studentskih demonstracija , juna 1968. u Beogradu: tri mladića i devojka Jugoslava suprostavljaju se malograđanskoj rutini svakodnevnice.  Nadahnuti tekstovima K.Marksa , želeći da promene svet, odlaze u sela i fabrike da „probude ”svest ljudi, da im daju nadu i volju u borbi za dostojanstven život. U toj misiji , na terenu, među ljudima, suočavaju se sa primitivizmom, bedom , ali i otkrivaju i sopstvene granice i ljudske osobine: nemoć, ljubomora…Frustrirani što planirana revolucija nije uspela, mladići odlučuju da eliminišu Jugoslavu ,devojku koja je simbol njihove nesposobnosti. Pucaju u nju, prekrivaju je partijskom zastavom, pale njeno telo i od sveg poleta, zanosa i nade u promenu sveta ostaje samo taman stub dima koji odlazi u nebo.

Za ovaj film Želimir Žilnik je dobio nagradu „Zlatnog medveda” na Berlinskom festivalu ali i sudske procese i zabranu prikazivanja filmova u SFRJ, a kao kruna svih dešavanja desilo se da je autor morao da emigrira u Nemačku.

Zbog tematike filma, večitog problema ideologije i poslušnosti masa koju inicira svaka vlast, film „Rani radovi” ne govori samo o tadašnjem nego i svakidašnjem vremenu i ljudima i ne samo kao svedočanstvo nego kao jedno podsećanje, čekić u čelo koji nam je potreban u svakom trenutku i svakom vremenu ne bi li naučili da pojedinačno dostojanstvo nije vredno žrtve za politiku ( i korist pojedinaca), nikada ne gubi na aktuelnosti. Zbog toga ga vredi i treba ponovo i ponovo gledati a za to imamo priliku večeras.

Uloge: Milja Vujanović, Bogdan Tirnanić, Čedomir Radović, Marko Nikolić, Slobodan Aligrudić.

kacenje_zastava_01

Nakon projekcije filma, u prostorijama KC Požega- Gradska galerija, u okviru programa „Interface” učesnici studentskog kampa „Interakcija” predstaviće svoje zemlje. Večeras, 21. 08 predstaviće se : Meksiko, Finska, Sirija, Rumunija, Izrael, Slovačka, Kina. Predstavnici ovih zemalja, učesnici „Interakcije” i „Inerdoc–a” uz video prezentacije i njihov autentičan način predstavljanja ,  daju nam mogućnost da upoznamo kulture i ljude različitih sredina iz ugla mladih umetnika.

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment