Užice, RS
22°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
21°C
21°C
21°C
23°C
25°C
Home Vesti „Interakcija” dobila i švajcarsku podršku

„Interakcija” dobila i švajcarsku podršku

by Velimir Popovic
interakcija

Festival je posvećen kratkim originalnim, inovativnim i kreativnim dokumentarcima, dok je radionica dokumentarnog filma namenjena svima koji žele da unaprede znanja i veštine iz ove oblasti

Požega – Vlada Švajcarske daje podršku partnerskom projektu „Interakcija 2022”, poznatom po međunarodnom studentskom filmskom kampu koji svakog leta već deceniju i po na području Požege, Užica i Čačka okuplja mlade filmadžije iz sveta u snimanju dokumentaraca i drugim programima. Ovde snimljeni dokumentarni filmovi učestvovali su na mnogim festivalima, pronoseći svetom zanimljive priče i slike o našim ljudima i životnim temama.

Partnerski projekat „Interakcija 2022”, čiji je nosilac požeški NFC „Filmart”, realizuje se u zapadnoj Srbiji u cilju afirmacije kratkometražnog dokumentarnog filma kao sredstva koje doprinosi razvoju publike, interkulturalnoj osetljivosti i decentralizaciji kulture. Partneri „Filmartu” na projektu su Centar za razvoj audio-vizuelnih medija „Kinokult” iz Čačka, Poslovni klub zapadne Srbije iz Užica i Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks” iz Beograda.

Kako je za javnost saopštila Slađana Petrović Varagić, izvršna direktorka „Interakcije”, projekat je podržan od Vlade Švajcarske u prvom pozivu za realizaciju kulturnih i umetničkih projekata, te realizaciju partnerskih projekata u okviru programa „Kultura za demokratiju”.

– Kultura za demokratiju” pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe. podstiče i saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Prva faza projekta traje od oktobra 2021. godine do februara 2025, podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi „Hartefakt fond” – ističe Slađana Petrović Varagić, dodajući da je u okviru tog poziva pristiglo 40 projektnih aplikacija, od kojih je podržano šest projekata.

„Interakciju”, kao međunarodni studentski filmski kamp, požeški „Filmart” organizuje od 2006, odolevajući svim izazovima smelog umetničkog iskoraka u maloj sredini. Za ovu i naredne godine već je određena programska forma.

– Od ove godine, kroz intersektorsku partnersku saradnju, projekat se dalje razvija u formu trodelnog programa – „Interakcija: studentski filmski kamp”, „Interakcija: festival kratkog i dokumentarnog filma” i „Interakcija: radionica dokumentarnog filma”. U toku 2022. u okviru kampa biće producirana tri kratka dokumentarna filma, u čijoj će produkciji učestvovati 15 studenata filmskih škola iz celog sveta. Festival je posvećen kratkim originalnim, inovativnim i kreativnim dokumentarcima, dok je radionica dokumentarnog filma namenjena svima koji žele da unaprede znanja i veštine iz ove oblasti – najavljuje izvršna direktorka „Interakcije”.

Egipatska nagrada filmu osnivača „Interakcije”

Dokumentarni film „Prilagođeni” Dejana Petrovića, osnivača „Interakcije” i direktora NFC „Filmart”, osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na 23. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma u gradu Ismailija u Egiptu, na kome je prikazano 12 kratkih dokumentaraca iz Španije, Kirgistana, Holandije, Italije, Indije, Rusije, Nemačke, Egipta i Srbije. Film „Prilagođeni”, koji otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi i uspostavlja paralelu sa društvom, snimljen je u koprodukciji NFC „Filmart” i „Cinnamon Films”, uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Filmskog centra Srbije. Taj dokumentarac, čiji je producent, reditelj i scenarista Dejan Petrović, do sada je prikazan na festivalima u Kanadi, Finskoj, Grčkoj i Egiptu, a tokom aprila videće ga festivalska publika u Holandiji i Južnoj Koreji.

IZVOR: Politika

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment