Užice, RS
19°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
18°C
16°C
15°C
15°C
14°C
Home MestoUžiceDešavanja „Interakcija” 2014: Požega centar studentskog filmskog sveta

„Interakcija” 2014: Požega centar studentskog filmskog sveta

by Velimir Popovic

interakcija_2013_cacak_004-1024x575

Već deveti put za redom, tokom avgusta, Požega postaje centar sveta bar za studenate koji su se opredelili za filmske zanate. Ove godine, tokom avgusta, međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2014” i međunarodni masterklas dokumentarnog filma „Interdoc 2014” ugostiće 38 studenata filmskih škola s akademija iz 21. zemlje.

Prvi deo ovogodišnjeg kampa počinje 12. avgusta, kada će tri multinacionalne ekipe sastavljene od po pet studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i  montaže boraviti u Čačku i Požegi gde će snimiti tri dokumentarna filma. Ove godine tema na koju će student snimati svoje priče je „Portret bez okvira”. Za snimanje filmova imaju samo  vremena do 20. avgusta kada je zakazano okupljanje svih učesnika kampa. Filmskim ekipama sa terena  pridružiće se 23 studenta polaznika mastreklasa „Interdoc”.

Nedelja dana, od 20. do 27. avgusta biće prepuna dešavanja s prefiksom filma, edukacije, zabave, kako najavljuje naš reditelj i domaćin kampa, direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart”, Dejan Petrović:

—Tokom dana u toku te nedelje, učesnici kampa montiraće filmove snimljene od početka „Interakcije”, a polaznici masterklasa imaće priliku da na predavanjima iz oblasti dokumentarnog filma slušaju izlaganja naših istaknutih reditelja Želimira Žilnika i Dragana Elčića. U večernjim terminima, kao što je već uobičajeno pripremljeni su prateći programi  namenjeni kako učesnicima tako i lokalnoj zajednici. ”

interakcija_2014_plakat_t

Programski koordinator, mr Slađana Petrović Varagić je vezano za program „Intrscreen” izjavila :

—Ljubitelji filma imaće priliku da pogledaju a nakon projekcije filmova i porazgovaraju s autorima lično. U okviru programa „inerscreen” biće prikazan film „Rani radovi” Želimira Žilnika , film koji je dobio „Zlatnog medveda” ma festival u Berlinu. Osim toga, pretpremijerno ćemo imati priliku da vidimo dugometražni dokumentarac „Milica” reditelja Dragana Elčića, kao i film „Rock the Trumpet” Sali Salija, reditelja iz Turske koji je prošle godine snimljen u Guči. Izbor najboljih studentskih filmova Međunarodne asocijacije filmskih i TV škola –CELEST PRIZE 2013., takođe će obogatiti program „Interscreen”.

„Inerface” je jedan od atraktivnijih programa što se tiče i stanovnika Požege i posetilaca „Inerakcije” jer pruža mogućnost upoznavanja kultura zemalja iz kojih dolaze studenti. Ove godine tu su : Meksiko, Finska, Sirija, Rumunija, Izrael, Slovačka, Kina , Venecuela, Irska, Indija, Italija, Rusija, Filipini, Turska, Velika Britanija, Južnoafrička Republika, Iran, Bugarska, Portugalija, Kanada i Srbija.

U ogranizaciji Narodne biblioteke Požega, u toku trajanja kampa, učesnici i polaznici masterklasa će najmlađim Požežanima predstaviti kulture svojih zemalja u okviru „Letnjeg programa čitanja”.

Kako ističe „glavni krivac” međunarodnog fimskog druženja u Požegi, Dejan Petrović:

—Cilj „Interakcije” nije samo edukacija i druženje studenata filmskih fakulteta, akademija već i podizanje, izgradnja i učvršćivanje kulturnog i umetničkog života lokalne zajednice. U tome je i svrha druženja studenta i stanovništva i posetilaca tako da će biti organizovane razne sportske aktivnosti, žurke, koncerti. U partnerstvu sa Kulturnim centrom Požega  biće održan koncert bend „The Mothership Orhestra” kao i koncert klasične muzike „Jelena Petrović i prijatelji”, tria koji nam dolazi iz Pariza.

Način da Požega kao domaćin prezentuje Srbiju, pored gostoprimstva biće i izleti u manastire Ovčarsko kablarske klisure gde će se studenti upoznati sa kulturnim nasleđem naše zemlje.

Filmovi koji će biti snimljeni tokom trajanja kampa biće premijerno prikazani 27. avgusta u Požegi a dan nakon toga u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Organizacija kampa i masterklasa je na Nezavisnom filmskom centru „Filmart” a ove godine ceo projekat podržaće i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Opština Požega, Grad Čačak i Erste banka.

M. Nikolić

 

 

You may also like

Leave a Comment