Užice, RS
22°
Делимично облачно
23ч0ч1ч2ч3ч
20°C
19°C
17°C
16°C
16°C
Home MestoBajina Bašta Inspekcije na terenu, proveravaju cene peleta i ogreva

Inspekcije na terenu, proveravaju cene peleta i ogreva

by Velimir Popovic
inspekcije

BAJINA BAŠTA – Ministarka rudasrtva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da su inspekcije već na terenu i kontrolišu poštovanje vladine uredbe o ceni peleta, koja je ograničena na 320 evra po toni, da njihov rad daje rezultate, u cilju stabilizacije tržišta.

Mihajlović je poručila da je, u energetskom bilansu, važno da pored toga što vodimo računa o proizvodnji električne energije, o tome da imamo dovoljno gasa, naftnih derivata, vodimo računa i o tome da domaćinstva imaju sve što im je potrebno za grejanje, a to su pelet i ogrevno drvo.

“Država je, upravo imajući u vidu da 110.000 domaćinstava koristi pelet, a 750.000 ogrevno drvo, a da toga nema dovoljno na tržištu, ograničila cenu peleta na 320 evra po toni, zabranila izvoz i sirovog drveta i peleta, ali smo došli do zaključka da definitivno postoji zastoj u celom tom lancu”, rekla je Mihajlović u Bajinoj Bašti.

Kako kaže, nije zastoj samo u “Srbijašumama”, kojima će sigurno pomoći i vojska uređivanjem šumskih puteva, već zastoj postoji i kod porodaje ogrevnog drveta i peleta.

“Zato su i Tržišna i Šumska, kao i Poreska uprava, krenule na teren. Juče je rađena inspekcija u sedam jedinica lokalne samouprave – Nišu, Leskovcu, Vranju, Tutinu, Ivanjici…”, rekla je ministarka.

Od 30 subjekata, koliko je inspekcija proverila, samo je 13 imalo šve što je potrebno za legalnu prodaju, dok se svi ostali nalaze u prekršajnom postupku i duzima im se ogrevno drvo.

Što se tiče peletara, Poreska uprava, takođe, kreće u kontrolu svih proizvođača peleta, rekla je Mihajlović.

“Sigurno će se u narednih sedam do osam dana znati i ko je radio kako treba, ko je zaista davao ono što ima, a ko nije. To je važno, da bi smo stabilizovali tržište i da bi građani mogli da kupe ono što im je potrebno”, rekla je Mihajlović.

IZVOR: Indeks Online

Za još vesti pratite ERO

#vesti #bajinabasta

You may also like

Leave a Comment