Užice, RS
21°
Ведро
5ч6ч7ч8ч9ч
21°C
21°C
23°C
25°C
28°C
Home Vesti Inicijativa Užičkog centra za prava deteta deo Vladinog protokola

Inicijativa Užičkog centra za prava deteta deo Vladinog protokola

by Velimir Popovic
prava deteta

UŽICE – Vlada Srbije u februaru je usvojila Opšti protokol za zaštitu dece od nasilja, koji je obavezujući za sve subjekte koji rade sa decom, a po prvi put odnosi se i na privatne škole. Inicijativu za ovaj akt pokrenuo je Užički centar za prava deteta.

Prvenstvena uloga ovog protokola je preventiva bilo kakvog vida nasilja, kao i isticanje procedura za njegovo sankcionisanje. Posebno se naglašavaju protokoli koji se odnose na privatne škole.

„Usvajanjem procedura svake škole omogućuje se da to bude bezbedan ambijent za decu. Pozivamo privatne škole da posete naš sajt, tu će pronaći naš protokol, ali i druge dokumente, koji će im poboljšati rad po pitanju bezbednosti dece“, kaže direktorka Užičkog centra za prava deteta, Jelena Žunić Cicvarić.

Direktorka Užičkog centra za prava deteta smatra da privatne škole žele da se uključe u ovu priču, verujući da time povećavaju sopstveni kredibilitet, a da sada znaju i na koji način to mogu učiniti.

„U poslednje vreme u medijima smo svedočili primerima kršenja prava deteta, to nas je podstaklo na ovo. Došli smo do zaključka da ne postoji bilo kakva obaveznost privatnih škola u tom pogledu, a pokazalo se da uopšte ne postoji“,

Prema njenim rečima, različite kategorije učenika izložene su različitim vidovima nasilja.

„Devojčice su više izložene seksualnom, a dečaci fizičkom nasilju. Bitno je da svi profesionalci koji rade sa decom prepoznaju i nagoveštaje nasilja, koje nije samo fizičko, već i verbalno ili digitalno, a da se pri tome uopšte ti vidovi nasilja ne prepoznaju“, dodaje ona.

Kao jedan od osnovnih razloga za ovu inicijativu navodi se nepostojanje adekvatnog nadzornog sistema koji kontroliše bezbednost dece u privatnim školama. Inicijativu su podržali Beogradska otvorena škola i Vlada Švedske.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment