Užice, RS
16°
Углавном облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
15°C
15°C
15°C
14°C
14°C
Home DruštvoZanimljivosti Igrajte se sa nama i uživajte uz Lagunine knjige

Igrajte se sa nama i uživajte uz Lagunine knjige

by Velimir Popovic

naslovna nagradna igra 1

Nastavljamo akciju u kojoj zajedno sa Izdavačkom kućom „Laguna” poklanjamo vredne knjige ove poznate izdavačke kuće. Ovog utorka za naše čitaoce smo pripremili knjigu Stefan Nemanja, Luke Mičete. Najbrži posetilac koji tačno odgovori na postavljeno pitanje koje se nalazi na kraju teksta i pošalje ga na e-mail adresu office@ero.rs imaće priliku da uživa u ovoj knjizi.

stefan_nemanja_v

 STEFAN NEMANJA, LUKA MIČETA

Ukratko o knjizi

Ovo je knjiga o istoriji Srbije, o nastanku evropske Srbije od doseljavanja Srba na Balkan do države velikog župana Stefana Nemanje.

Sadržaj

Stefan Nemanja, u monaštvu Simeon, spada u one vladare koji su stekli poštovanje kako svojih podanika i savremenika, tako i svojih potomaka. Samo je uticaj njegovog svetiteljskog kulta na srpski narod bio veći od njegove vladarske slave. Monah sveti Simeon je nadvisio i nadmašio velikog župana Stefana Nemanju.

Vladarski plašt zamenio je skromnom monaškom rizom, mač krstom, štit jevanđeljem, veseli i bučni dvor hilandarskom tišinom. Silazeći sa trona, peo se u večnost. Bilo je to izdizanje iznad ljudske mere – na putu ka svetlosti.

Autor o knjizi

„Ova nevelika knjiga koja je pred vama je, pre svega, brevijarij jednog velikog doba srpskog naroda i jednog velikog njegovog vladara, ali i sažeta povest o naseljavanju Srba na Balkansko poluostrvo i njihovom pokrštavanju, kao i o hristijanizaciji drugih vladara – kada su udareni temelji moderne Evrope.

Ovo je, dakle, kratka studija o nastanku Srbije, sagledavana u kontekstu stvaranja evropskih država od kojih se Nemanjina nije razlikovala.”

Prethodno objavljeni naslovi

Povratak kralja; Sulejman, Hurem i Srbi.

O autoru

Luka Mičeta (Beograd, 1959). Završio je Prvu beogradsku gimnaziju. Studirao ekonomiju na Beogradskom univerzitetu. Novinarstvom se bavi od 1980. godine. Bio je komentator i urednik lista Student; kolumnista podgoričke Pobjede; urednik prvog mesečnika na engleskom jeziku The Drum (B92); komentator i urednik Nin-a; generalni direktor Tanjuga.

Objavio je knjige Srbi i demokratija (Vidici & Dosije, 1992), Sudbina Bošnjaka (NIN, 19971; Tersit 1999), Panorama pogleda, pojmova i mišljenja Adila Zulfikarpašića (Tersit, 2001) i Vane Ivanović između Tita i Draže – Post scriptum jednog Jugoslavena (Čigoja štampa & Otkrovenje, 2010).

 Nagradno pitanje glasi: Koje je ime Stefan Nemanja dobio kada se zamonašio?

Odgovore slati na e-mail adresu office@ero.rs

You may also like

Leave a Comment