Užice, RS
32°
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
33°C
32°C
31°C
30°C
28°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Igra svetlosti i tame Izložbom „Tragovi” Dragan Tasić obeležava pola veka umetničkog rada

Igra svetlosti i tame Izložbom „Tragovi” Dragan Tasić obeležava pola veka umetničkog rada

by Vladimir Gujanicic

Užice – Nedavno obnovljena Velika sala užičkog Gradskog kulturnog centra postala je mesto održavanja prve izložbe. Čast da u renoviranoj sali prvi predstavi svoja dela ima umetnik Dragan Tasić, koji ovom postavkom „Tragovi” obeležava pola veka umetničkog rada.

Tasić je majstor akvarela i crteža, rodom iz Zrenjanina, živi i stvara u Užicu. Ne krije da mu je drago što je 50 godina karijere obeležio svojom izložbom u izuzetno uređenoj kulturnoj dvorani i time dao doprinos programima u okviru prestonice kulture Srbije.

Izložbu „Tragovi” otvorio je novinar RTS-a Branko Stanković rekavši:

– Koje god tehnike se dohvati, Tasić nastoji da sliku dovede do savršenstva. Izradio je niz majstorskih crtačkih dela u kojima se prosto igra olovkom ili ugljenom. Ta njegova igra svetlosti i tame u crtežu, gde ima samo belinu papira i jednu boju na raspolaganju, rađa neslućenu lepotu. To se posebno vidi u detalju koji često na Tasićevom crtežu izgleda kao zasebna slika. On se dokazao i u još jednoj, vrlo zahtevnoj tehnici koja ne trpi grešku ni ponavljanje. To je tehnika akvarela u kojoj u samo nekoliko kapi vode i malo boje Tasić stvara čudesna dela.

Na otvaranju je govorio i književnik Slobodan Ristović.

– Dragan Tasić je likovna samoniklica srpskog slikarstva. Svež, pitak, lirik džambaske naravi, belutak u tišaji drinskoj. Nije ga lako slediti ni sačekivati, nepredvidiv kao protivgradni dnevnik. Razgranat lužnjački preko Višegrada, Miljevine, Zabučja i nesanice. Evo već pola veka u karuce koje nebesaju Srbijom Dragan Tasić preže i razuzdava konje vrane koji lome brezove grane i krše varošku kaldrmu – kazao je uz ostalo Ristović.

Direktor užičkog GKC-a Filip Baralić istakao je da se ovom vrednom postavkom otvara izlagačka sezona u obnovljenoj sali i posebno pozdravio goste na otvaranju iz centra „Sava Dečanac” iz Leposavića s Kosmeta.

 

Politika

You may also like