Užice, RS
24°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
27°C
29°C
31°C
32°C
33°C
Home DruštvoUmetnost i kultura „Hoću da vidim, hoću da znam”!

„Hoću da vidim, hoću da znam”!

by Velimir Popovic

 naslovna djakic festival znanja

Đački festival znanja „Hoću da vidim, hoću da znam!” danas je u Gradskom kulturnom centru okupio sve osnovne i srednje škole iz Užica i bio je pravi mali naučni skup na kojem su đaci kroz eksperimente posetioce upoznali sa naučnim fenomenima iz oblasti prirodnih i društvenih nauka.

Festival je otvorio Rafajlo Jelisavčić, direktor Osnovne škole „Slobodan Sekulić” koja je organizator Đačkog festivala znanja i istakao da je ovo jedinstvena manifestacija u Užicu po programskim sadržajima, ali i po broju učesnika, gde su se okupile sve osnovne i srednje škole u zajedničkom cilju da na popularan način prikažu nauku. On je naveo da su tu učenici kojima nenedostaje motivacija za rad i da su oni pravi putokaz za sve ostale da pokažu da se može, ako se ima cilj.

Mali naučnici su uspešno baratajući laboratorijskim elementima i reagensima vrlo vešto izvodili mnogobrojne eksperimente. Moglo se saznati kako pravilno odrediti gustinu čvrstih tela pomoću narandže ili limuna, kako se prenosom toplote može naduvati balon, ali i kako izazvati erupciju vulkana i još mnogo toga.

Dostignuća iz tehničkih i informacionih nauka demonstrirali su đaci iz OŠ „Stari grad” koji su sa svojim radovima učestvovali na školskim takmičenjima.

— Ovo su naši modeli sa kojima smo išli na takmičenje, tu je model rotora sa horizontalnom osovinom, ali i automobil koji je završio na republičkom takmičenju u Vranju. Sa ovim automobilom moj drug je zauzeo 30 mesto u konkurenciji od 90 takmičara—rekao je Marko Aksentijević, učenik sedmog razreda iz OŠ „Stari grad”.

IMG_0065

Nevena Jovanović i Milica Polić tokom izvođenja eksperimenta

Učenice sedmog razreda Nevena Jovanović i Milica Polić iz OŠ „Dušan Jerković” pokazale su načine prenošenja toplote kroz ogled sa balonom.

—Na ovom ogledu pokazujemo kako se balon puni kada se voda zagreva i struji, pa se prenosi toplota na vazduh u flaši i onda vazduh pošto je lakši i ima manju gustinu se diže u visinu i puni balon, a kad se ohadi, on se na kraju vrati u prvobitno stanje—objasnile su Nevena i Milica i dodale:

—Hemija i fizika su divne nauke, puno je ogleda i zabavnije je kada to radimo, nego formule i zadatke. Lakše je da savladamo lekciju uz praktičan rad, jer nam ostanu primeri u glavi i na osnovu ogleda možemo da zaključimo, jer sve je bolje kada vidimo, osetimo ili probamo.

IMG_0079

Đaci nisu krili zadvoljstvo zbog učešća na jednom ovakvom događaju, ali i ukazane šanse da pokažu šta znaju. Svako je sa puno pažnje svoje znanje objašnjavao posetiocima i trudio se da ogled detaljno predstavi i objasni.

Aleksa Šimšić, učenik šestog razreda iz OŠ „Slobodan Sekulić” je predstavio ogled gde se dodavanjem sode bikarbone i sirćeta simulira erupcija vulkana. Dok je Mateja Mutavdžić, učenik šestog razreda iz OŠ „Slobodan Sekulić” pokazao kako nastaje plava boja neba, dodavanjem  mleka i vruće vode, kada se sijalica namesti u položaju sunca dobije se plava boja.

O značaju reciklaže i kako korisno iskoristiti stare stvari moglo se saznati od đaka iz OŠ„Bogosav Janković” iz Kremne, koji su predstavili svoje reciklirane proizvode.

IMG_0088

Bicikl koji reciklira-Tehnička škola

Profesorka Danijela Prodanović iz Tehničke škole je istakla da im je drago što mogu da predstave sve ono što su učenici naučili tokom četvorogodišnjeg školovanja.

—Mi u ponudi imamo četiri područja rada, mšinstvo, elektrotehniku, grafičarstvo i metalurgiju tako da je jako zanimljivo za osnovce koji ovde mogu videti programiranje robota, biciklo koje reciklira, to je mašina koja predstavlja spoj mašinstva, elektrotehnike i reciklaže, kao i sve radove naših učenika, eksperimente koje rade na hemiji i fizici.

Gimnazijalci su se predstavili eksperimentima iz hemije i fizike. Posetioci su mogli da vide talasnu mašinu i da pogledaju demonstraciju kretanja talasa, ali i da učestvuju u ogledima iz hemije koje su izvodili gimnazijalci među kojima je i Miloš Selaković, mladi hemičar koji će u julu učestvovati na Svetskom prvenstvu hemičara u Vijetnamu.

IMG_0124

Dramska sekcija Medicinske škole

Uz mlade naučnike na Đačkom festivalu znanja posetioci su mogli da uživaju i u scenskim aktivnostima. U programu su nastupili učenici dramske sekcije iz Medicinske škole, dramska sekcija OŠ „Stari grad”, dramske sekcije Tehničke škole, scenski nastup Užičke gimnazije i učenici Muzičke škole „Vojislav – Lale Stefanović”.

Gosti festivala su bili Park nauke iz Šapca, Poljoprivredna škola „Ljubo Mićić” i Gimnazija „Sveti Sava” iz Požege.

M. H.

You may also like

Leave a Comment