Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

 naslovna djakic festival znanja

Đački festival znanja „Hoću da vidim, hoću da znam!” danas je u Gradskom kulturnom centru okupio sve osnovne i srednje škole iz Užica i bio je pravi mali naučni skup na kojem su đaci kroz eksperimente posetioce upoznali sa naučnim fenomenima iz oblasti prirodnih i društvenih nauka.

Festival je otvorio Rafajlo Jelisavčić, direktor Osnovne škole „Slobodan Sekulić” koja je organizator Đačkog festivala znanja i istakao da je ovo jedinstvena manifestacija u Užicu po programskim sadržajima, ali i po broju učesnika, gde su se okupile sve osnovne i srednje škole u zajedničkom cilju da na popularan način prikažu nauku. On je naveo da su tu učenici kojima nenedostaje motivacija za rad i da su oni pravi putokaz za sve ostale da pokažu da se može, ako se ima cilj.

Mali naučnici su uspešno baratajući laboratorijskim elementima i reagensima vrlo vešto izvodili mnogobrojne eksperimente. Moglo se saznati kako pravilno odrediti gustinu čvrstih tela pomoću narandže ili limuna, kako se prenosom toplote može naduvati balon, ali i kako izazvati erupciju vulkana i još mnogo toga.

Dostignuća iz tehničkih i informacionih nauka demonstrirali su đaci iz OŠ „Stari grad” koji su sa svojim radovima učestvovali na školskim takmičenjima.

— Ovo su naši modeli sa kojima smo išli na takmičenje, tu je model rotora sa horizontalnom osovinom, ali i automobil koji je završio na republičkom takmičenju u Vranju. Sa ovim automobilom moj drug je zauzeo 30 mesto u konkurenciji od 90 takmičara—rekao je Marko Aksentijević, učenik sedmog razreda iz OŠ „Stari grad”.

IMG_0065

Nevena Jovanović i Milica Polić tokom izvođenja eksperimenta

Učenice sedmog razreda Nevena Jovanović i Milica Polić iz OŠ „Dušan Jerković” pokazale su načine prenošenja toplote kroz ogled sa balonom.

—Na ovom ogledu pokazujemo kako se balon puni kada se voda zagreva i struji, pa se prenosi toplota na vazduh u flaši i onda vazduh pošto je lakši i ima manju gustinu se diže u visinu i puni balon, a kad se ohadi, on se na kraju vrati u prvobitno stanje—objasnile su Nevena i Milica i dodale:

—Hemija i fizika su divne nauke, puno je ogleda i zabavnije je kada to radimo, nego formule i zadatke. Lakše je da savladamo lekciju uz praktičan rad, jer nam ostanu primeri u glavi i na osnovu ogleda možemo da zaključimo, jer sve je bolje kada vidimo, osetimo ili probamo.

IMG_0079

Đaci nisu krili zadvoljstvo zbog učešća na jednom ovakvom događaju, ali i ukazane šanse da pokažu šta znaju. Svako je sa puno pažnje svoje znanje objašnjavao posetiocima i trudio se da ogled detaljno predstavi i objasni.

Aleksa Šimšić, učenik šestog razreda iz OŠ „Slobodan Sekulić” je predstavio ogled gde se dodavanjem sode bikarbone i sirćeta simulira erupcija vulkana. Dok je Mateja Mutavdžić, učenik šestog razreda iz OŠ „Slobodan Sekulić” pokazao kako nastaje plava boja neba, dodavanjem  mleka i vruće vode, kada se sijalica namesti u položaju sunca dobije se plava boja.

O značaju reciklaže i kako korisno iskoristiti stare stvari moglo se saznati od đaka iz OŠ„Bogosav Janković” iz Kremne, koji su predstavili svoje reciklirane proizvode.

IMG_0088

Bicikl koji reciklira-Tehnička škola

Profesorka Danijela Prodanović iz Tehničke škole je istakla da im je drago što mogu da predstave sve ono što su učenici naučili tokom četvorogodišnjeg školovanja.

—Mi u ponudi imamo četiri područja rada, mšinstvo, elektrotehniku, grafičarstvo i metalurgiju tako da je jako zanimljivo za osnovce koji ovde mogu videti programiranje robota, biciklo koje reciklira, to je mašina koja predstavlja spoj mašinstva, elektrotehnike i reciklaže, kao i sve radove naših učenika, eksperimente koje rade na hemiji i fizici.

Gimnazijalci su se predstavili eksperimentima iz hemije i fizike. Posetioci su mogli da vide talasnu mašinu i da pogledaju demonstraciju kretanja talasa, ali i da učestvuju u ogledima iz hemije koje su izvodili gimnazijalci među kojima je i Miloš Selaković, mladi hemičar koji će u julu učestvovati na Svetskom prvenstvu hemičara u Vijetnamu.

IMG_0124

Dramska sekcija Medicinske škole

Uz mlade naučnike na Đačkom festivalu znanja posetioci su mogli da uživaju i u scenskim aktivnostima. U programu su nastupili učenici dramske sekcije iz Medicinske škole, dramska sekcija OŠ „Stari grad”, dramske sekcije Tehničke škole, scenski nastup Užičke gimnazije i učenici Muzičke škole „Vojislav – Lale Stefanović”.

Gosti festivala su bili Park nauke iz Šapca, Poljoprivredna škola „Ljubo Mićić” i Gimnazija „Sveti Sava” iz Požege.

M. H.

Related Posts

Leave a Comment