Užice, RS
16°
Ведро
5ч6ч7ч8ч9ч
15°C
16°C
18°C
20°C
22°C
Home DruštvoFilm i TV Guča, truba, rock…i još po nešto…, na „Interakciji”, 23.08.

Guča, truba, rock…i još po nešto…, na „Interakciji”, 23.08.

by Velimir Popovic

DSC_9800

Požega je ovih dana svet u malom, mesto gde se upoznajemo, radimo , učimo, družimo, zabavljamo i najviše– gledamo filmove! Dobre filmove pre svega, kao što je slučaj s izborom programa „Interscreen” a koji se odnose na filmove koji su prikazani 22. 08.  Radi se o kratkim filmovima Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola (CILECT) koji su nosioci priznanja i dobitnici nagrada na međunarodnim filmskim festivalima. Žiriji festivala u svetu prepoznali su filmove Upoznati moga oca (Danska, Lea Glob) , Masa muškarca (Velika Britanija, Gabriel Gauchet), Preko ušiju (Velika Britanija, Timothy Reckart), Kasnije ( Velika Britanija, Lukasz Konopa) i Zamah proizvođača sanduka (Nemačka, Elmar Imanov) kao izvanredna studentska ostvarenja tokom 2013., a kao dokaz kvaltiteta služi i činjenica da je svaki od ovih filmova nosilac po nekoliko nagrada sa različitih festivala. Publika u sali bioskopa Kulturnog centra Požega reagovala je na ostvarenja svojih kolega aplauzima pri čemu je , valjda shodno godinama i tematici isto kao i kvalitetu, najburnije bio pozdravljen  animirani film Preko ušiju koji govori o najjednostavnijoj stvari koja vodi do ljubavi– malo žrtve, truda i kompromisa i –sve je moguće! Nakon filmova, predvođeni domaćinima i predavačima na masterklasu „Interdoc”  Draganom Elčićem i Želimirom Žilinikom, studenti koji se sporazumevaju isključivo na dva jezika: engleskom i filmskom, nastavili su  druženje uz karaoke party.

rock_the_trumpet_03

Iz filma „ Rock the Trumpet (film koji ne želi biti dokumentaran)”

Na programu IX Međunarodnog studentskog filmskog kampa , 23.08. je , pored uobičajenih prepodnevnih radnih aktivnosti za studente, uveče od 20,00  planirana projekcija filma Rock the Trumpet (film koji ne želi biti dokumentaran) turskog reditelja Sali Saliji –Salinija.  Film (72 min.) koji je nastao prošle godine za vreme Sabora trubača u Guči i ne govori samo o vašaru kao vašaru,nego o trubi, njenoj vezanosti za kulturu, o državi koja se raspala , civilizaciji koja takve stvari ne bi smela više da dozvoli. U filmu učestvuju: Lazar Ristovski, Miroslav Ilić, Boban Marković, Dejan Petrović (trubač, ne reditelj i domaćin „Interakcije”), Ekrem Mamutović, Saša Dragić, Vladimir Đurić–Đura, Slobodan Jolović, Saša Antić, Vladiša Petrović, Zdravko Kljajić–Bebek (Beautiful Litle Boy), Boža Ilić –Toba (Big Boy).

Gost projekcije je reditelj Salini.

Nakon filma, od 22, 00 u Gradskoj galeriji je drugi po redu „Interface” gde će biti predstavljene kulture Venecuele, Irske, Indije, Italije, Rusije, Filipina i Turske.

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment