Užice, RS
32°
Сунчано
15ч16ч17ч18ч19ч
32°C
33°C
32°C
31°C
30°C
Home Društvo Gradski kulturni centar: Dani ruske kulture u Užicu

Gradski kulturni centar: Dani ruske kulture u Užicu

by Velimir Popovic

 

1

U Gradskom kulurnom centru će od 1. do 5. oktobra biti održani Dani ruske kulture u Užicu u okviru kojih će biti organizovana izložba posvećena ruskim generalima iz Drugog svetskog rata, nastup orkestra Federalne državne budžetne ustanove za visoko obrazovanje-Ruske muzičke akademije Gnesinih i predavanje o istoriji i kulturi Rusije i vezama sa Srbijom, profesora istorije Olivera Mićić Bućića.

Biće ovo jedinstvena prilika da Užičani u svom gradu saznaju nešto novo o Rusiji, ali i o bogatoj kulturi i običajima ove zemlje.

—Dani ruske kulture su ušli u zvaničan program obeležavanja Dana grada. Užičanima ćemo na taj način pružiti priliku da kroz različite manifestacije i aktivnosti bliže upoznaju kulturu i tradiciju Ruske federacije. Ministarstvo kulture Rusije je priredilo veliki poklon našim sugrađanima koncertom orkestra Federalne državne budžetne ustanove za visoko obrazovanje-Ruske muzičke akademije Gnesinih. Oni će u Užicu održati dva koncerta, 1. i 4. oktobra, a treba istaći da će njihov gala koncert osim Užičana moći da vide i čuju Beograđani u Ruskom domu, a gostovaće još u Čajetini i u Andrić gradu. Velika čast i veliko hvala Rusiji na tome što je i ove godine znala da se na pravi način  zahvali svim Užičanima – rekao je Branko Gavrilović, član gradskog veća zadužen za omladinu, brigu o porodici, zdravstvo i projekte finasirane od međunarodnih organizacija i međuregionalnu saradnju i dodao da je ova manifestacija plod saradnje Grada Užica i Gradskog kulturnog centra sa jedne i Ruskog doma sa druge strane.

IMG_20150929_110445_hdr

Dani ruske kulture počinju 1. oktobra u 20 časova, kada će biti otvorena izložba posvećena ruskim generalima povodom 70 godina od pobede u Drugom svetskom  ratu. Izložba se sastoji od fotografija sa mapama sa ratišta širom Evrope, a autor izložbe je Centralni vojni muzej iz Rusije pod pokroviteljstvom Ruskog vojnog arhiva.  U 21 čas će nastupiti orkestar Federalne državne budžetne ustanove za visoko obrazovanje-Ruske muzičke akademije Gnesinih koji će izvesti dela ruske klasične i sabrane muzičke škole. Oni će u Gradskom kulturnom centru nastupiti i u nedelju, 4. oktobra u 21 čas kada će održati gala koncert. A u petak, 2 oktobra u 21 čas koncert će održati studenti Federalne državne budžetne ustanove za visoko obrazovanje-Ruske muzičke akademije Gnesinih.

O vezama Srbije i Rusije kroz istoriju, kulturnim sponama imaćemo priliku da čujemo kroz dva predavanja profesora istorije Olivera Mićić Bućića u petak, 2. oktobra u 18 časova i u subotu, 3.oktobra u 17 časova.

U okviru manifestacije u klubu GKC biće prikazani i filmovi koji su vezani za obeležavanje 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu. U petak, 2. oktobra u 19 časova biće prikazan film  „Staljingrad, u subotu, 3. oktobra u 18 časova je projekcija filma Beli tigar, a u 20 časova filma Zvezda, u nedelju, 4. oktobra u 19 časova biće prikazan film „Mi smo iz budućnosti” 1 i 2, a u ponedeljak, 5. oktobra u 18 časova projekcija filma „9. četa”.

U ponedeljak, 5. oktobra u 17 časova biće održano multimedijalno predavanje o Jaroslavskoj oblasti, a u 20 časova biće održan koncert učenika muzičke škole Vojislav Lale Stefanović.

Ulaz je besplatan na sve događaje.

M. Hobetko

 

 

You may also like

Leave a Comment