Užice, RS
32°
Сунчано
15ч16ч17ч18ч19ч
32°C
33°C
32°C
31°C
30°C
Home MestoUžiceArhitektura Gradski kulturni centar: Dani moderne arhitekture

Gradski kulturni centar: Dani moderne arhitekture

by Velimir Popovic

izlozba arhitektura

U Gradskom kulturnom centru danas je otvorena šesta izložba moderne arhitekture u Užicu pod nazivom „Strand”.

IMG_8647 copy

Prethodnih pet izložbi koje su prikazane u Narodnom muzeju, Narodnom pozorištu, Biblioteci, Kulturnom centru u Arilju retrospektivno posmatraju arhitekturu. Izložena su dela koja su sagrađena nedavno ili čak pre 40, 50 godina.

—Ova današnja izložba govori o arhitekturi na sasvim jedan drugačiji način, odsada gleda u budućnost i razmatra šta bi sve i na koji način bi mogla da se posmatra i gradi arhitektura oko nas. Moram reći da i ona arhitektura koja je bila 1968. godine u svoje vreme je bila budućnost. Veoma često je izgedala neizvodljiva, nekada zbog konstruktivnih problema, ali uglavnom i najčešće zbog problema koje nameće mentalni prijem novih ideja i shvatanja. U svakom slučaju ovo izložba koja vas tera na razmišljanje i poziva na razmišljanje se nalazi pred vama i na ovaj način bih hteo da skrenemo pažnju da arhitektura nije samo ono šta nam se dešavalo, već i ono šta će nam se desiti—rekao je dr Duško Kuzović, diplomirani inženjer arhitekture otvarajući izložbu i dodao:

IMG_8625 copy

—Svaka ozbiljna zemlja, svako ozbiljno društvo ne samo da pomno prati budućnost već kao neke zemlje poput Engleske, Amerike imaju institute koji istražuju i obrađuju budućnost. Poznavati budućnost je veoma korisno iz mnogo razloga, možete da identifikujete resurse, možete da vidite gde će se ekonomija, obrazovanje u budućnosti zasnivati, ali je u svakom slučaju veoma bitno da znate kuda hoćete da idete i kuda hoćete da vodite svoje društvo. Ova izložba na jedan specifičan način, na način koliko je naše društvo u ovom trenutku u mogućnosti razmatra sadašnjost i budućnost arhitekture.

IMG_8644 copy

Izložba je otvorena narednih sedam dana i svi zainteresovani je mogu pogledati svakog dana u Gradskom kulturnom centru. Već, 24. aprila u 13 časova u Gradskom kulturnom centru biće otvorena nova izložba koja će razmatrati temu industrijskog nasleđa u Srbiji.

M. H.

You may also like

Leave a Comment