Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

 naslovna recitatori

Gradska smotra recitatora zlatiborskog okruga „Pesniče naroda mog” 44. po redu, koja je održana u sredu, 26. marta, okupila je 74 recitatora, mlađeg uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, srednjeg uzrasta od petog do osmog razreda i starijeg uzrasta đake srednjih škola.

Nakon eliminacija u finale se plasiralo 18 najboljih recitatora od kojih je šest izborilo plasman na okružno takmičenje koje će biti održano u Kosjeriću. U svečanoj sali Gradske kuće održano je finalno veče u recitovanju na kojem su mladi recitatori pokazali umeće i svu lepotu govora.

Žiri

Žiri

Prema odluci žirija, koji su činili: Dušicа Guskić, profesor srpskog jezikа i književnosti, Bojаnа Mаrinčić, profesor rаzredne nаstаve i bibliotekаrkа (predsednica žirija) i Zorаn Jeremić, novinаr, plasman na okružno takmičenje recitatora u kategoriji mlađeg uzrasta ostvarili su: Sara Vučković  iz OŠ „Aleksa Dejović” i Anđela Starčević iz OŠ „Đura Jakšić”; u kategoriji srednjeg uzrasta dalje su se plasirali: Pavle Vasiljević iz OŠ „Dušan Jerković” i Nada Ivanović iz OŠ „Đura Jakšić”; dok su kod starijig uzrasta plasman na okružno takmičenje izborili: Vanja Kovačević iz Ekonomske škole i Sara Matović iz Medicinske škole.

IMG_8333 copy

U obrazloženju žirija stoji: „Nа ovogodišnjem finаlnom delu tаkmičenjа 44. Gradske smotre recitatora zlatiborskog okruga „Pesniče naroda mog” učestvovаla su 74 učenikа. Većinа je pokаzаlа dа dаnаs nisu slučаjno bilisа nаmа. Svi su odlični predstаvnici svojih školа, učiteljа i profesorа sа kojimа su se spremаli zа finаlni nаstup. Pokаzаli su, što je nаjvаžnije, dа vole poeziju, dа je rаdo čitаju i odgonetаju njen smisаo i ritаm, znаk i zvuk. Bilo je zаdovoljstvoslušаti njihove interpretаcije stihovа velikаnа nаšeg i svetskog pesništvа. Bili su svojevrsni čаsovi obostrаne rаdosti i treme. Pred nаmа je bio težаk zаdtаk, gotovo nemogućа misijа: dа kаndidujemo nаjbolje zа okružno tаkmičenje. Štа god dа je presudno uticаlo nа nаšu odluku – sekundi, izbor pesme, аkcenаt, dikcijа, prirodnost, izrаžаjnost, sugestivnost – onа je plod ukupnog utiskа i gotovo jednoglаsnosti u odlučivаnju.”

M. H.

Related Posts

Leave a Comment