Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Gradska galerija Užice: Izložba „Priroda univerzuma” – Žo An Lanvil

Gradska galerija Užice: Izložba „Priroda univerzuma” – Žo An Lanvil

by Velimir Popovic

 naslovna kanadjanka

U Gradskoj galeriji Užice večeras je otvorena izložba kanadske grafičarke Žo An Lanvil pod nazivom „Priroda univerzuma”. U sklopu ove izložbe se nalaze i radovi grafičkog projekta „Put u troje” ateljea Pres Papje međunarodne izložbe grafika malog formata.

Izložbu kanadske umetnice Žo An Lanvil Užičani imaju priliku da pogledaju zahvaljujući saradnji Gradske galerije sa kanadskom ambasadom u Srbiji, koja izlazi u susret i podržava umetnike iz svoje zemlje.

—Suština cele priče je izložba Žo An Lanvil i saradnja koju smo započeli sa kanadskom ambasadom prošle godine, koja kulminira ovom izložbom. A nadam se da će pravo osveženje biti sledeće godine kada bude Međunarodno grafičko bijenale u Užicu koje se organizuje već 20 godina. Pričati o grafičkoj umetnosti, a ne spomenuti Međunarodno grafičko bijenale u Užicu bi bilo degutantno, jer grafika je jedna kraljevska disciplina, a u osnovi je crtež kao osnovni likovni postulat. Dugujem zahvalnost svima u kanadskoj ambasadi koji su pomogli održavanje i organizovanje ove izložbe—rekao je Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije u svom obraćanju.

IMG_20140416_191555

Kevin Reks, ataše za kulturu kanadske ambasade u Srbiji je istakao da mu je drago što ima čast da otvori izložbu „Piroda univerzuma” kanadske umetnice u Užicu i dodao:

—Ovo otvaranje potvrđuje odličnu saradnju srpskih i kanadskih umetnika. Grafički bijenale „Suva igla” u Užicu deo je duge tradicije prisustva Kanade na kulturnoj sceni Srbije, upravo kanadski umetnik Florijan Kategan je dobio nagradu na prošlogodišnjem Međunarodnom bijenalu grafike u Užicu, a srpski umetnici poput Aleksandra Mladenovića i Biljane Vuković su predstavili svoje radove u Kanadi. Ambasada Kanade ponosno podržava mnoge izložbe kanadskih umetnika u gradovima u Srbiji —rekao je Kevin Reks, otvarajući izložbu.

IMG_20140416_185226

Žo An Lanvil kroz svoje radove poslednjih godina razmišlja o svetu koji je okružuje. A kroz najnovije radove ona pokušava da otkrije koja su to utočišta i mesta na koja se sklanjamo, tj koji su to prostori koji nas štite i umiruju. U radu kanadske umetnice dominira crna boja čija je strogoća prednost u odnosu na druge boje za problematiku koju umetnica tretira. Tehnika je uglavnom bakropis u kombinaciji sa suvom iglom.

IMG_20140416_191402_hdr

Projekat „Put u troje” okuplja 16 umetnika članova Pres papjea koji su pozvali po dvoje umetnika iz inostranstva da zajedno kreiraju triptih načinjen od tri grafike malog formata. Tema projekta je mašta koja nalazi izvor u zadovoljstvu čula, čulno razotkrivanje nevaljalih ideja, tajni, neizrečenog.

M. H.

You may also like

Leave a Comment