Užice, RS
23°
Сунчано
9ч10ч11ч12ч13ч
25°C
27°C
28°C
29°C
27°C
Home Vesti Građanska čitaonica “Libergraf” podnela gradonačelnici Užica peticiju sa potpisima 1275 građana

Građanska čitaonica “Libergraf” podnela gradonačelnici Užica peticiju sa potpisima 1275 građana

by Velimir Popovic
Libergraf Užice

Danas je, na osnovu člana 56. Ustava Republike Srbije, Građanska čitaonica “Libergraf” podnela gradonačelnici Užica peticiju sa potpisima 1275 građana koji zahtevaju da se sprovede postupak revizije akta o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“ i da se organizuje nova javna rasprava po ovom pitanju.

Postupak zaštite klisure Đetinje zvanično je pokrenut 2016. godine, kada je obavljen javni uvid i javna rasprava o predlogu Odluke o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“, a da o tome ne postoji ni jedan javno dostupan dokument. Imajući u vidu da se usvajanje odlaže više od pet godina, dovodi se u pitanje kvalitet ovog akta i poništava se efekat javne rasprave.

U ovom periodu došlo je do značajne promene u okolnostima koje dovode u pitanje implementaciju rešenja predviđenih ovom odlukom. U međuvremenu je u lokalnom parlamentu usvojena Odluka o zabrani izgradnje malih hidro-elektrana na teritoriji grada Užice, javnost u Srbiji se snažno usprotivila izgradnji ovih energetskih objekata, a Narodna skupština Republike Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode kojim se izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima zabranjuje.

Ovu peticiju je, u periodu od 03. do 08.12.2021. godine, potpisalo 434 građana na štandu Građanske čitaonice „Libergraf“ i 841 građana na onlajn platformi Inicijative „Kreni-Promeni“ čija imena Vam dostavljamo u prilogu.

Pored toga, pravni tim Građanske čitaonice „Libergraf“ izradio je novi predlog akta o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“ koji je usklađen sa odredbama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode („Sl. glasnik RS“, br. 71/2021), kao i sa zaključcima javnih konsultacija koje su održane 27.12.2021. godine u Svečanoj sali Gradske kuće u Užicu. Ovaj predlog akta se može koristiti kao osnova za sprovođenje javnog uvida i javne rasprave.

Ukoliko lokalna samouprava u roku od dve nedelje ne odgovori na ovu peticiju, ne pokrene postupak revizije akta o proglašenju i ne zakaže javnu raspravu, Libergraf će pozvati građane koji su potspisali peticiju da iskoristite svoja ustavna i zakonska prava na slobodu okupljanja, prava na slobodu udruživanja i prava na slobodu govora.

Ispred potpisnika peticije,

Građanska čitaonica “Libergraf

IZVOR: Uzice Oglasna Tabla

Za još vesti pratite ERO

#užice #vesti #region

You may also like

Leave a Comment