Užice, RS
19°
Ведро
1ч2ч3ч4ч5ч
18°C
17°C
16°C
16°C
15°C
Home MestoUžiceIstorija grada Godišnjica oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu

Godišnjica oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu

by Velimir Popovic

dobitnici Povelje

U velikoj sali Narodnog pozorišta Užice u utorak, 29. oktobra održana je Svečana akademija povodom 95. godišnjice oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu 29. oktobra 1918. u organizaciji Gradskog odbora potomaka ratnika 1912 –1920 „Major Kosta Todorović”.

U ime Gradskog odbora potomaka ratnika Miljka Pilčević predsednica Odbora, pozdravila je prisutne i goste, među kojima su bili i predstavnici opština Mladenovac, Ivanjica, Voždovac, Srebrnica, Krupanj, Ljubovija, generali Andrija Ojdanić, Milenko Zarić, Boško Krajišnik, kao i predsednici  Opštinskih odbora potomaka ratnika Srbija 1912 –1920 iz Kosjerića, Prokuplja, Ivanjice, Ljubovije, Čajetine, Prijepolja, Nove Varoši, Bajine Bašte, kao i direktori osnovnih škola iz Republike Srpske i osnovnih škola „Stari Grad” i „Kralj Petar Drugi” iz Užica.

Miljka Pilčević, predsednica Odbora potomaka ratnika 1912-1920

Miljka Pilčević, predsednica Odbora potomaka ratnika 1912-1920

U ime Grada Užica, umesto gradonačelnika Saše Miloševića, prisutnima se obratio predsednik Skupštine grada Radiša Marjanović.

—Ovo je samo jedan od datuma u istoriji Užica kojim se obeležava oslobođenje Grada. Turci su 28. septembra 1861. godine  napustili Užice, 29.oktobra 1918. je datum oslobođenja Užica u prvom svetskom ratu, 16.decembra 1944. je Dan oslobođenja u drugom svetskom ratu. Ne smemo zaboraviti ni 24. septembar 1941. godine, koji je dugo bio obeležavan kao Dan oslobođenja, dan kada je nastala Užička republika. Svi ovi datumi treba da se slave i pomenu da ne bismo zaboravili pretke koji su život dali za otadžbinu. Podaci o prvom svetskom ratu govore da je za oslobađanje Srbije život dalo  1 257 000 njenih stanovnika. Isidora Sekulić je, opisujući oslobađanje Beograda pisala da je u trenutku kada je trebalo slaviti, u gradu bio muk i tišina, što najbolje opisuje tragediju jednog naroda koji je većinu svog stanovništva položio kao žrtvu za slobodu — rekao je Marjanović.

Radiša Marjanović na svečanoj Akademiji povodom proslave oslobođenja Užica

Radiša Marjanović na Svečanoj akademiji povodom proslave oslobođenja Užica

Predsednik Republičkog odbora  potomaka ratnika Srbije 1912 –1920, Ljubomir Marković, u dužem govoru kojim je podsetio prisutne na epopeju srpskog naroda i vojske u Prvom svetskom ratu, rekao je:

— Skoro će vek kako se navrši dan kada se srpska vojska posle muka i megdanluka vratila u svoju otadžbinu. Ta odiseja, nezapamćena u istoriji, traži i zahteva da mi potomci stalno pratimo i da učimo na poukama i porukama jedne generacije koja je otišla u legendu. Užičani posebno mogu biti ponosni jer su potomci slavnog Četvrtog puka „Stevan Nemanja” iz sastava Drinske divizije u svim oslobodilačkim ratovima 1912 –1920.

Ljubomir Marković predsednik Republičkog odbora potomaka ratnika 1912-1920

Ljubomir Marković predsednik Republičkog odbora potomaka ratnika 1912-1920

Prisutnim su se obratili i predstavnici Moravskog, Mačvanskog i Zlatiborskog okruga. Na Akademiji, Opštinski odbor  potomaka ratnika 1912 –1920, dodelio je Povelje institucijama i istaknutim pojedincima koji su svojim radom pomogli rad ovog Udruženja kao i negovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Dobitnici povelje su: Grad Užice, Grad Zaječar čija je Konjički divizion Timočke divizije prvi ušao u oslobođeno Užice 1918. godine, Gradska uprava Voždovca koji neguju uspomenu na pukovnika Dušana Purića, komandanta Četvrtog pešadijskog puka „Stevan Nemanja”, Gradska uprava opštine Mladenovac, Osnovna škola „Kosta Todorović” u Srebrnici, koja nosi ime po komandantu Zlatiborskog dobrovoljačkog odreda, Opštinski odbor  potomaka ratnika Prokuplje s kojim je 2011. potpisana Povelja o pobratimljenju. Od pojedinaca, Povelju su dobili: Ljubomir Marković predsednik Odbora potomaka ratnika 1912 –1920, posthumno Milivoje Đorđević, dr Radomir Pavlović predsednik SO Srebrnica, Milovan Bošković direktor Dunav osiguranja kompanije koja pomaže rad Odbora udruženja potomaka, Milovan Mićović iz Beograda koji je Odboru poklonio repliku zastave puka „Stevan Nemanja” kako i publicista iz Užica Đorđe Pilčević. U ime dobitnika Povelje, Odboru se zahvalio predsednik Skupštine grada Užica Radiša Marjanović.

U programu su učestvovali Gradski hor „Zlatiborska vila” sa dirigentom Gordanom Lazić, flautistkinja Neda Arsenijević kao i trubački orkestar Veljka Ostojića koji je svojim izvođenjem „Marša na Drinu” završio ovu svečanost.

Milunka Nikolić

 

You may also like

Leave a Comment