Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoFilm i TV GKC:Turneja filmskog festivala Slobodna zona od 8. do 10. maja

GKC:Turneja filmskog festivala Slobodna zona od 8. do 10. maja

by Velimir Popovic

10155988_686553098070151_5255182433712204574_n

U Gradskom kulturnom centru  od 8. do 10. maja biće prikazani filmovi filmskog festivala „Slobodna zona”. Publika u Užicu biće u prilici da pogleda sedam filmova.

Filmski festival Slobodna zona započeo je devetu Turneju na kojoj će posetititi više od 40 gradova Srbije. Na projekcijama tokom aprila, maja i juna gledaoci će imati priliku da vide izbor od sedam filmova koje je beogradska publika izglasala za najbolje na poslednjem, devetom izdanju festivala, koji je u novembru 2013. godine posetilo više od 17 000 gledalaca.

U četvrtak, 8. maja na programu su: Gangster te voli od 18 časova, Duh 45-te od 19 i 30 časova i  Sutra od 21 i 30 časova. U petak, 9. maja posetioci će imati priliku da pogledaju filmove Perverznjakov vodič kroz ideologiju od 18 časova i Časovi harmonije od 21 čas. U subotu su na programu:Prekinut krug od 18 časova i od 21 čas The Lunchbox.

Na programu će se naći ubedljivi pobednik beogradskog festivala po glasovima publike, film The Lunchbox, indijskog reditelja Riteša Batre, ostvarenje u kome mala zabuna oko kutija za hranu izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca. Film kojim je svečano otvorena Slobodna zona i koji je doživeo četiri festivalske reprize na zahtev publike Perveznjakov vodič kroz ideologiju rediteljke Sofi Fajns, za glavnog junaka i naratora ima najkontraverznijeg filozofa današnjice Slavoja Žižeka. Ajkula, Taksista, Titanik, Mračni vitez su samo neki od filmskih naslova koji dobijaju pervertirani tretman u Žižekovom psihoanalitičkom pristupu koji veoma lako može da promeni način na koji razumete vaše omiljene filmove. Iako ste već spremni na izazov, stimulaciju i šok, pre svega budite spremni na vrhunsku zabavu.

Najnoviji film čuvenog britanskog reditelja Kena Louča – Duh 45-te, u ovim ekonomski kriznim vremenima, predstavlja važan podsetnik na veliki san o boljem i socijalno pravednijem društvu u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata. Publika će imati priliku da vidi i belgijskog kandidata za Oskara u kategoriji za najbolji strani igrani film Prekinuti krug Feliksa van Groningena. Glavni junaci ove filmske melodrame potpuno su dva različita sveta. Didije je okoreli ateista i naivni romantik, dok Elise nosi tetovažu krsta na vratu, iako sa obe noge stoji čvrsto na zemlji. Uzbudljiva ljubavna priča začinjena je muzičkom pratnjom fantastične blu gras muzike.

Tu je i dokumentarni film Gangster te voli, Nebojše Slijepčevića koji trenutno puni bioskope širom Hrvatske. Glavni junak filma je Nediljko Babić, čovek vrlo upečatljivog nadimka – Gangster, koji je pre četvrt veka odustao od postavljanja i spajanja parketa i posvetio se spajanju usamljenih srca širom Hrvatske. Među odabranim ostvarenjima koja će biti prikazana u okviru Turneje nalazi se i igrani film izuzetne vizuelne lepote koja je u kontrastu sa temom koju nam predstavlja. Časovi harmonije kazahstanskog reditelja Emila Baigazina prikazuje temu koja je veoma važna i za nas u Srbiji, a to je nasilje u srednjim školama. Filmska priča smeštena je u malo selo u usamljenim i prelepim stepama ruralnog Kazahstana, a škola u kojoj se radnja filma dešava predstavlja pravi mikrokosmos kazahstanskog društva.

U ovoj selekciji našao se bivši ruski reprezentativac u umetničkom klizanju, Andrej Grijacev, ovoga puta u ulozi reditelja, koji je osvojio publiku širom planеte svojim rediteljskim umećem u filmu Sutra, gde prati jedan od najprovokativnijih umetničko-aktivističkih parova na svetu Vojna (Rat) i njihove radikalne akcije i performanse koji su često na samoj granici između umetnosti i kriminala.

 

You may also like

Leave a Comment