Užice, RS
22°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
25°C
27°C
28°C
29°C
30°C
Home MestoUžice GKC obeležio 12. rođendan

GKC obeležio 12. rođendan

by Velimir Popovic
GKC

Užice – Najmlađa užička ustanova kulture, GKC Užice obeležio je 12 godina postojanja i 10 godina funkcionisanja u prostoru u kome se realizuju sve aktivnosti, a koje su nekada pripadale Domu JNA. Tim povodom Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice priredio je izložbu pod nazivom „Ruzmarin, snjegovi i šaš“.

Prema rečima autora izložbe, Željka Markovića, ovo je svojevrsna hronika ne samo bivšeg Doma JNA, već i osvrt na ratničku tradiciju Slovena kao grupe naroda. On se osvrnuo i na naziv izložbe.

“Taj stih gde će sve „prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš“ treba da nas motiviše na to da ne dopustimo da se te stvari zaborave, već da to sačuvamo i time izbegnemo neke negativne manipulacije i kritike, kao u nekim starim hronikama o Slovenima”.

Filip Baralić direktor GKC-a ističe da je u ovom prostoru objedinjeno urbano jezgro grada, obrazovna i kulturna celina Trga Svetog Save.

“Našli smo svoju publiku, obogatili kulturnu i alternativnu scenu u gradu i mislimo da značimo mnogo ovoj sredini. Ostvarili smo saradnju sa mnogim adekvatnim ustanovama, ali naravno da uvek postoji prostora za napredak”.

Posetioce GKC-a i u narednom periodu očekuje zanimljiv i raznovrstan program namenjen svim generacijama. Od 13. do 17. juna biće upriličena Nedelja urbane kulture, izložbe, performansi, plesna škola, koncerti alternativne muzike i humanitarni koncerti.

IZVOR: GZS

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment