Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

naslovna gimnazijalac

Užički gimnazijalci prateći moderne trendove i inovacije, odlučili su da idu u korak sa vremenom i medijima, pa su prošle godine sa profesorkom književnosti Biljanom Grujičić pokrenuli elektronsko izdanje lista „Gimnazijalac”.

Đaci nezadovoljni dinamikom izlaženja štampanog učeničkog lista, koji su želeli da se češće prate njihove brojne aktivnosti, uz podršku profesorke došli su na ideju da pokrenu list u elektronskom izdanju.

—Sve se to poklopilo i sa materijalnim mogućnostima škole, kao i zbog želje da budemo aktuelni. Direktor Užičke gimnazije, Živojin Pavlović je novine u elektronskoj formi prepoznao kao dobro rešenje, a u saradnji sa ljudima iz Controlpointa koji su nam izašli u susret, uradili smo elektronsko izdanje lista „Gimnazijalac”. Dugo smo se dvoumili oko različitih rešenja za portal, bili smo prilično detaljni, kako bi on trebao da izgleda, koje rubrike da postavimo. Sobzirom da se ja time dugo bavim, da sam sarađivla sa nevladinom organizacijom Novosadska novinarska škola i da sam prošla brojne seminare vezane za izradu školskog sajta i slično, smatrala da je to meni nešto blisko i gde bi smo mogli da se ostvarimo. U svakom slučaju kada imate podršku mladih ljudi, koji to sve vole, žele da rade i pokazuju veliko interesovanje onda  sve ide lakše — priča profesorka Grujičić, koja je i doktorant na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu.

Biljana Grujičić, profesorka književnosti i urednik „Gimnazijalca”

Biljana Grujičić, profesorka književnosti i urednik „Gimnazijalca”

Polako je sve krenulo u pravom smeru. Pravio se sajt, oformljena je redakcija. Đaci koji vole da pišu su se prema svojim afiitetima i interesovanjima, rasporedili u rubrike, neki se bave kulturom, neki sportom, neki vole modu, nauku, a prate i dešavanja u gradu i školi. Profesor informatike Dejan Cvijetić je zadužen za tehničku podršku i uz profesorku Biljanu Grujičić je isto tako važan član novog „Gimnazijalca”.

— Deca su vrlo zainteresovana da pišu za „Gimnazijalac”. Prihvatamo svakoga, ali mora da se prođe probni rad, da vidimo koliko su članci dobri i ozbiljni. Možete se objaviti sve što je vezano za đački život i što interesuje učenike, međutim sve to mora da prođe određenu vrstu korekture. Naprosto mi se bavimo i jezikom, a izuzetno je važno ispravno i pravilno koristiti jezik. Ako ste se uključili u kulturnu i javnu scenu grada, onda morate biti i odgovorni za to što objavljujete—objašnjava profesorka Grujičić, urednik „Gimnazijalca”.

Zahvaljujući bivšim učenicima Užičke gimnazije koji su na studijama u inostranstvu dešavanja iz škole i Užica preko „Gimnazijalca”, koji je inače prvi list u ovom kraju koji se pojavio u elektronskom izdanju,  postala su dostupna svuda u svetu. Pohvale redakciji „Gimnazijalca” stigle su iz Amerike, Švajcarske i drugih zemalja.

Profesor informatike Dejan Cvijetić i Biljana Grujičić

Profesor informatike Dejan Cvijetić i Biljana Grujičić

Sajt „Gimnazijalca” prvenstveno je namenjen mladima, naravno i njihovim roditeljima, tako da se on bavi i dešavanjima u gradu, mestima za izlaske srednjoškolaca.

— Naša redakcija je otvorena za sve vidove saradnje. „Gimnazijalac” je posećivao i osobe sa posebnim potrebama, Dom starih na Zabučju i druge. Takođe đacima se dopada da gostuju na različitim medijima i mi ćemo se potruditi da gostovanja nastavimo. Bili smo na  „Radio Užicu” i u listu „Vesti”. U planu je da idemo na Radio „Luna”. Uspostavili smo medijsku saradnju sa TV „Lav” koja uskoro treba da se realizuje.

Kako ističe Grujičićeva cilj je da se u narednoj godini sajt modernizuje, da se dodaju neki novi detalji kao što su mogućnost ostavljanja komentara, da se uvrsti broj pregleda tekstova i sajta i još mnogo toga.

Đaci svesni značaja informacije, medija i ljubitelji pisane reči odlučili su da se uključe i postanu deo redakcije „Gimnazijalca”. Jedna od  njih je Ana Stojanović, učenica IV 2, koja osim pisanja voli i fotografiju.

—Fotografija je moja velika ljubav, ali njom se u poslednje vreme ne bavim puno zbog priprema za fakultet. Fotografišući za „Gimnazijalac” sam sklopila lepo i korisno. Sviđa mi se kako sada izgleda elektronska forma jer je veoma moderno urađena. Takođe dopada mi se što dosta učenika sarađuje i piše za list, pogotovo što su veoma aktivni i mlađi, a  ne samo maturanti.

Članovi redakcije „Gimnazijalca” sa profesorkom Grujičić

Članovi redakcije „Gimnazijalca” sa profesorkom Grujičić

Anđelija Jaraković, učenica IV1 je novinarstvo zavolela još kao mala, a učešće u novinarskoj sekciji osnovne škole, nastavila je i u „Gimnazijalcu.”

—Pratim gostovanja i dešavanja u Gimnaziji i izveštavam o tome. Nedavno sam radila intervju sa fudbalerom Slobode Tijago Galvao de Silvom sa kojim sam pričala o Užicu, kako se snašao ovde i nekim drugim temama nevezano za fudbal.

Marija Đurović, učenica IV1 se odlučila da postane deo redakcije „Gimnazijalca”, jer želi da doprinese školi i novinama. Zadužena je za kulturu, a do sada joj je najveći izazov bilo izveštavanje sa Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Sanja Stanojčić, učenica IV1 voli da piše i zbog toga je odlučila da se uključi u redakciju, a prati dešavanja u školi, gradu i kulturi.

Srđan Milutinović, učenik IV1 je zadužen za praćenje sportskih dešavanja u školi i gradu.

—Svi su zadovoljni sajtom i informacijama koje objavljujemo. Trudimo se da uvek budemo bolji i sa što više informacija. Teme sami predlažemo i u dogovoru sa profesorkom odlučujemo o čemu ćemo pisati. Dopada mi se kako „Gimnazijalac” izgleda u elektronskoj formi, ali voleo bih da imamo i štampano izdanje.

M. H.

Related Posts

Leave a Comment