Užice, RS
23°
Ведро
2ч3ч4ч5ч6ч
22°C
22°C
21°C
21°C
21°C
Home DruštvoMuzika Gile iz Električnog orgazma za Ero: Oživeti rok kulturu u Srbiji

Gile iz Električnog orgazma za Ero: Oživeti rok kulturu u Srbiji

by Velimir Popovic

provetravanje

Električni orgazam je već tri decenije na sceni i iza sebe ima bogatu i uspešnu karijeru, koju je obeležilo 19 albuma, pet singlova, kao i mnoštvo koncerata i nezaboravnih nastupa. Bez obzira na sve, opstaju kao njihova publika koja zajedno sa njima traje sve ove godine, a to je dokaz da rok neće tako lako nestati. Njihov nastup u Užicu u subotu, 28. septembra u bašti Gradskog kulturnog centra u okviru akcije „Provetravanje” bio je pravo osveženje, a njihovo uključivanje u ovu akciju pokazuje da su uvek spremni da podrže kvalitetne ideje.

Pre sinošnjeg nastupa imali smo priliku da porazgovaramo sa frotmenom grupe Srđanom Gojkovićem Giletom.

Akcija „Provetravanje” u okviru koje su Užicu nastupili Marko Aleksandar Gajić, „Kanda Kodža i Nebojša”, „Hadži prodane duše” i „Električni orgazam” zasigurno je osmišljena sa jednim, pravim ciljem, a publici omogućava da uživa u kvalitetnoj muzici.

—Akcija „Provetravanje” je osmišljena sa idejom da se ožive prostori i gradovi u kojima se nije toliko sviralo, a naročito ne u ovim varijantama gde nastupa više bendova. U akciju su uključena četiri poznatija benda „Darkvud Dab”, „Obojeni program”, „Kanda, Kodža i Nebojša” i mi, i još neki mlađi bendovi koji su sad u usponu. Krenulo se prošlog vikenda gde su „Darkud Dab” i „Obojeni program” svirali u Kragujevcu. Ideja je da se ta četiri benda ukrštaju svako sa svakim i da tako nastupamo u različitim gradovima. Ovo je naš prvi koncert u toku ove turneje, videćemo kako će sve to funcionisati—kaže Gile.

Nekoliko puta ste nastupali u Užicu. Kako ste ovde prihvaćeni i kako se osećate na nastupima u našem gradu?

— Prošle godine smo nastupali u Užicu u okviru moto skupa i bio je to super koncert. Takođe pre nekoliko godina smo svirali na „Blues inwires” festivalu pre nekoliko godina i drago nam je da smo ponovo ovde. A sećam se i da smo krajem ‘80 godina takođe svirali u ovoj bašti.

1

Vaš poslednji album „To što vidiš to i jeste”, objavljen 2010. godine naišao je na dobar prijem kod publike.

— Taj album je prodat u 50.000 primeraka u prvom izdanju i još po par hiljada u drugom i trećem. To je komercijalno naš najuspešniji album,i nijedan ni smo prodali više od njega. Doduše pomoglo je tome što je taj album prodavan uz telefonsku karticu i tako je došao do velikog broja ljudi, što je nama i bio cilj.

Koliko nastupate na prostoru bivše Jugoslavije i kako je tamo prihvaćen vaš hit „Igra rokenrol cela Jugoslavija”?

—Mi non – stop sviramo po prostoru nekadašnje Jugoslavije. Pretprošli vikend smo bili u Osijeku, onaj tamo u Vinkovcima, bili smo u Skoplju. Publika i tamo odlično reaguje na tu pesmu. To je naš najveći hit i svugde svi super reaguju na nju.

IMG_2656

Kada se može očekivati novu album „Električnog orgazma”? Vi ste počeli da radite na drugom samostalnom albumu, dokle se sa tim albumom stiglo?

—Postoji ideja o akustičnom samostalnom albumu, kao i ideja o  novom albumu Električnog orgazma. Kad smo počeli da radimo poslednji album „Električnog orgazma” u isto vreme sam krenuo da radim demo snimke za sopstveni album. Reč je o nastavku ploče „Evo, sad vidiš da može” iz 1989.godine, ali u svedenijoj varijanti. Nadam se da ću u neko dogledno vreme uraditi i taj solo album. Što se tiče albuma „Električnog orgazma”  prošlog septembra smo počeli da snimamo neke demo snimke, pa smo  napravili pauzu. Možda ćemo završiti jednu stvar i uraditi video spot za nju i to možda uspemo da završimo do kraja godine ili početkom sledeće.

Mirjana Milićević

Nebojša Hobetko

You may also like

Leave a Comment