Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home MestoUžiceDešavanja Film „Vekne hleba i riba” Irene M. Borrego snimljen u Požegi na festivalu u Herceg Novom

Film „Vekne hleba i riba” Irene M. Borrego snimljen u Požegi na festivalu u Herceg Novom

by Velimir Popovic

Vekne hleba i riba

Film „Vekne hleba i riba” rediteljke Irene M. Borrego snimljen u Požegi u špansko–srpskoj koprodukciji ( 59 en Conserva i NFC „Filmart”–a iz Požege) biće ovog leta prikazan na nekoliko festivala a prvi među njima je predstojeći Filmski festival u Herceg Novom–Montenegro Film Festival  koji se održava od 1. do 7. avgusta. Film će biti prikazan u okviru selekcije dokumentarnog filma,  a selektor ovogodišnjeg festivala je istaknuti sineasta Vladimir Perović.

Film govori o Mirku (Gluščević) koji svakog jutra, u maloj seoskoj crkv , poštujući red i disciplinu obreda priprema sve one sitne stvari koje su potrebne za bogosluženje pre dolaska sveštenika. Potom zvoni na jutarnju  molitvu. Jedini odani vernik koji dolazi na bogosluženje je jedna starija žena. Ali , jednog dana …

irene

Irene M. Borrego, 2007 na „Interakciji” odakle počinje ljubav prema Srbiji

Na najbolji mogući način Irene M. Borrego svojim umetničkim dokumentarcem spaja misteriju i stvarnost, govori o granicama mogućeg, tumačenju  značenja, simbola, vere  i verovanju u religijskom smislu, strpljenju… Na neki način ovo je film o značenju tišine i rada. Dokumentarna priča koja nastaja kreativnim i visokim umetničkim kriterijumima kojim su spojene zvučne i video slike rezultirala je u jednom vrhunskom ostvarenju kakvo nemamo priliku često da vidimo.

Rediteljka – Irene M. Borrego stari prijatelj Srbije ( 2008. na poziv Emira Kusturice bila je učesnik  na iternacionalnoj filmskoj školi  zajedno sa Kusturicom, Nikitom Mihalkovim ,Fatih Akinom,  Majklom Radfordom).  Godinu dana pre toga prvi put se srela sa Srbijom kao učesnik međunarodnog filmskog studentskog kampa „ Interakcija” u Požegi (2007.) kada je samokritički izjavila da nije zadovoljna svojim snimljenim filmom i da će se kad tad vratiti. Godine 2013. sa već bogatom rediteljskom karijerom i iskustvom Irene M. Borrego bila je  jedan od selektora i supervizora  „Interakcije”.  Rođena je  u Španiji, režiju je završila na Kubi (Escuela Internatinonal de Cine y TV) a svojim diplomskim radom osvojila je značajne nagrade. Usavršavanje je nastavila na Londonskoj filmskoj školi a trenutno živi i radi u Meksiku.

Filmovi: Caledoscopio (2004.), California (2005.), Poker (2008.), Vekne hleba i riba (2013.). a radila je i kao asistent režije na nekoliko značajnih filmova.

Trejler filma „Vekne hleba i riba”:

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment