Užice, RS
24°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
27°C
29°C
31°C
32°C
33°C
Home Vesti „Fajzer” razvija vakcinu protiv omikron soja, u toku kliničko ispitivanje u Srbiji

„Fajzer” razvija vakcinu protiv omikron soja, u toku kliničko ispitivanje u Srbiji

by Velimir Popovic
omikron

U svetu je do sada zaraženo više od 358,5 miliona ljudi, a preminulo je više od 5,6 miliona.

Dato je više od 9,8 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.
Dok je u Srbiji omikron soj korona virusa doneo i rekorde u broju novozaraženih, kompanija Fajzer počela je ispitivanje vakcine specijalno napravljene upravo protiv te varijante virusa, a istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da je dve trećine ljudi koji su nedavno bili zaraženi omikronom, ranije već imalo kovid.
Srbija jedna od 22 zemlje u kojoj se sprovodi studija o efikasnost vakcina, koja se bavi proverom ne samo antitela, već i ćelijskog imuniteta kod vakcinisanih pacijenata.
„Međunarodna studija koju rade Medicinski fakultet i Institut za primenu nuklearne energije ima zadatak da utvrdi koliko nas vakcina štiti od korona virusa i koja je najefikasnija“, kaže doktorka Ljiljana Marković Denić za RTS.
Uprkos rastu broja zaraženih, Holandija je odlučila da ukine neke mere – ponovo će biti otvoreni barovi, restorani i kulturna zdanja koji nisu radili od 18. decembra.
Istraživanje sporovedeno u Japanu pokazalo da omikron soj može duže da preživi na ljudskoj koži i na plastičnim površinama u poređenju sa ranijim sojevima korona virusa.
Britanski muzičar, 74-godišnji ser Elton Džon je bio primoran da odloži dva koncerta u Dalasu u Teksasu u okviru optoštajne turneje jer je pozitivan na korona virus.
Muzičar je potpuno vakcinisan, dobio je i treću dozu, a trenutno ima samo blage simptome, navodi se u objavi na njegovom Instagramu.
Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu ublažili su uslove za testiranje učenika na kovid, zbog sve većeg broja slučajeva u prestonici.
U Americi je jedan nevakcinisani pacijent odbijen za transplantaciju srca, a bolnica u Bostonu je obrazložila za BBC da samo prati vlastita pravila i politiku.
U svetu je do sada zaraženo više od 358,5 miliona ljudi, a preminulo 5,6 miliona.
Dato je više od 9,85 milijarde doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.Fajzer” razvija vakcinu protiv omikron soja, u toku kliničko ispitivanje u Srbiji

IZVOR: Glas Zapadne Srbije
Za još vesti ptatite ERO
#vesti

You may also like

Leave a Comment