Užice, RS
12°
Ведро
3ч4ч5ч6ч7ч
12°C
11°C
11°C
12°C
14°C
Home Društvo Etno samit „Tradicija nova“ od 27. oktobra do 1. novembra

Etno samit „Tradicija nova“ od 27. oktobra do 1. novembra

by Velimir Popovic

UŽICE – Narodno pozorište Užice u saradnji sa Ansamblom „Kolo“ iz Beograda organizuje etno samit „Tradicija nova“ koji će trajati od 27. oktobra do 1. novembra. Manifestacija okuplja naučnike, teoretičare i praktičare, a ove godine tema će biti samo pevanje sa ciljem da se na jednom mestu okupe članovi profesionalnih ansamblova iz celog sveta.

Otvaranje manifestacije planirano je nastupom grupe Rođenice iz Novog Sada u galeriji Bože Kovačevića na Borovoj glavi, koja će biti zatvorena za javnost. Na platou ispred Narodnog pozorišta 28. oktobra biće emitovan nastup Ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske „Lado“. Trećeg dana manifestacije u Kulturnom centru Zlatibor publici će biti priređen koncert grupe Trio Gavrovski, broj posetilaca je ograničen.

 

„Pošto igranje podrazumeva dosta igrača na jednom mestu, dok je sa pevačkim i sviranjem drugačije, odlučili smo se da ove godine tema bude pevanje. Stare pesme ćemo predstaviti drugačije. Zato se cela organizacija zove „Tradicija nova“. Predstavljamo umetnost na jedan drugačiji način od onog na koji su svi navikli. Pesma koju smo izabrali je „Zidanje Skadra“ i nju ćemo obraditi na jedan noviji način i to je jedan prostor za usvajanje umetničke slobode“, rekao je direktor Ansambla „Kolo“ Vladimir Dekić.

Kao i prošle godine i ove će na radionici koju vode glumica Vanja Ejdus i rediteljka Tara Manić uz podršku dramaturga Vuka Boškovića, biti gost Divna Marić.

„Ansambl „Kolo“ je drugi put u Užicu, zajedno sa Narodnim pozorištem organizuju ovu manifestaciju. Nadamo se da će sve proći onako kako su organizatori zamislili i da će publika iako u ograničenom broju prisustvovati i uživati u ovoj manifestaciji“, istakao je Gradski većnik za kulturu Ratko Trmčić.

Stopića pećina 30. oktobra biće domaćin grupi „Vrelo“ i online prikaza nastupa hora iz Hrvatske Harmonija Disonance. Festival će biti završen vokalnim instrumentalnim koncertom Ansambla „Kolo“, nakon čega će biti emitovan dokumentarni film Ansambla „Lado“, koji su snimili za svojih 70 godina postojanja.

Karte za koncert Ansambla „Kolo“, kao i projekciju filma Ansambla „Lado“ deliće se od sutra u 14 časovana na biletarnici Narodnog pozorišta, svako ima pravo da dobije najviše dve ulaznice.

 

Izvor: ZoomUE

You may also like

Leave a Comment