Užice, RS
22°
Сунчано
9ч10ч11ч12ч13ч
25°C
27°C
30°C
31°C
32°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Eksluzivno u Beogradu: Festival Tango Neutral u Guarneriusu

Eksluzivno u Beogradu: Festival Tango Neutral u Guarneriusu

by Velimir Popovic

Ricardo Viqueira foto

Ovog vikenda , eksluzivno u Beogradu u Centru lepih umetnosti Guarnerius održaće se trodnevni Festival Tango Neutral od 24. do 26. oktobra,  i to u organizaciji Beogradske tango asocijacije i Guarneriusa.

Eksluzivnost ove tango svečanosti jeste u dve stvari: prvi put u Beograd dolaze istaknuti tengerosi , argentinska  elitna tango imena : Rikardo Vikeira (Ricardo Viqueira) i maestra Mirta Tisejra (Mirta Tiseyra), plesački par koji je godinama označavao vrh tango plesa i koji nakon sedam godina odvojenih  karijera ponovo, ovaj put na poziv Festivala u Guarnerisu, nastupa zajedno. Njih dvoje će obogatiti ovu vikenda malongu– tango plesno veče ali pored toga će tokom svog boravka u Beogradu   držati i majstorske radionice tanga, umetnosti i načina života , time upotpuniti  i obogatiti znanja polaznika tango kurseva koji se već tradicionalno održavaju u Guarneriusu.

Pored umetnika iz Argentine, na festival kao gosti stižu i di–džejevi iz Rusije, Makedonije, Srbije..koji su zaduženi da svojim odabirom muzike na milongama dočaraju atmosferu argentinskih tango večeri.

tanguango_s

U sklopu trodnevnog Tango Neutral festivala u subotu 25. oktobra od 19, 00 nastupiće i ansambl Tanguango. Ovaj asambl koji postoji od 2013. godine čine mlade akademske umetnice: Sonja Lukić (klavir), Jelena Adamović (violina) Ljubica Damčević (violina) , Milana Bendek (gitara) I Milena Radićanin (harmonika). Kvintet Tanguango je prepoznatljiv po originalnim  kombinacijama tradicionalnog tanga i tango nueva, tako da su za ovaj koncert spremile kompozicije legendarnog Astora Pjacole ali i Gardela, Kanara, Bardije, Place, Rodrigeza, Salgana, Troila.

Sve dodatne informacije o ovom jedinstvenom festivalu mogu se pronaći na adresi: http://www.tangoneutralweekend.tangoheat.com/

Ovim događajem Guarnerius nastavlja tradiciju koja traje još od 2003. kada je u Beogradu održana prva milonga što je ozačilo početak rada jedinstvenog tango centra u regionu koji okuplja tango plesače i zaljubljenike u ovu vrstu muzike i plesa.

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment