Užice, RS
29°
Углавном облачно
19ч20ч21ч22ч23ч
27°C
26°C
25°C
24°C
23°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Dve predstave Narodnog pozorišta Užice na festivalu „Joakim Vujić” u Leskovcu

Dve predstave Narodnog pozorišta Užice na festivalu „Joakim Vujić” u Leskovcu

by Velimir Popovic
490x370_joakim-vujic-odlozen

Od maja odložen za jesenji termin : plakat ovogodišnjeg Festivala „Joakim Vujić”

Na 50–tom pozorišnom festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” koji se održava u Leskovcu od 27. septembra do 4. oktobra učestvuju i dve predstave Narodnog pozorišta Užice . Leskovačkoj publici i gostima Užičko pozorište će se predstaviti „Smećrnikom” Koste Peševskog u režiji Stevana Bodrože i to 2. oktobra a već narednog dana i  „Trnovom ružicom” koju je po motivima bajke napisao Spasoje Ž. Milovanović a u režiji Nemanje Ranković .

Festival „Joakim Vujić” je zbog prolećnih poplava odložen za jesenji termin a na programu su sedam večernjih, pet dečijih (počinju u 12, 00)  i dve predstave van konkurencije. U takmičarskom  programu festivala učestvuju profesionalna pozorišta iz sedam gradova Srbije a Leskovac organizacijom ovog festivala ima čast i  da predstavi i novu zgradu svog Narodnog pozorišta koja je nastala rekonstrukcijom nekadašnjeg Sokolskog doma.

pozoriste-leskovac-2

Rekonstruisana zgrada Narodnog pozorišta Leskovac

Stručni žiri u sastavu: glumica Đurđija Cvetić, reditelj Mihajlo Vukobratović i dramaturg Tamara Baračković odlučivaće o nagradama a najbolju predstavu proglasiće i žiri u ime grada Leskovca – Siniša Pavić, Sanja Conić i Radiša Grujić.

Festival je otvorila predstava „Galeb” A.P.Čehova (27.09.; predstava van konkurencije) u režiji Jovice Pavić u izvođenju Narodnog pozorišta Leskovac. Na programu Festivala su i :

28. 09.– „Žabar” Rajner Vener Fazbinder, Narodno pozorište Pirot, režija Bojana Lazić (20 časova)

29.09. –„Uplakana Katarina” Zoran Ćosić, Teatar Puls Lazarevac,režija Aleksandar Trnčić (12 časova) i „Ubiti pticu rugalicu” Harper Li, Knjaževsko Srpski teatar Kragujevac, režija Nebojša Bradić u večernjem terminu od 20 časova, kao i „Prijateljstvo , zanat nastariji” po motivima drame Brane Crnčevića , Teatra Puls iz Lazarevca (predstava van konkurencije) u režiji Darka Bjekovića u terminu od 23 časa

30. 09. – „Bizarno” Željka Hubača, u režiji Snežane Trišić, a izvođenju Šabačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Beograd u teminu od 20 časova

01. 10.–  „Nemušti jezik” Miodraga Stanisavljević u rećiji Bojana Milosavljević a u izvođenju Kruševačkog pozorišta u terminu od 12 časova i predstava „Devetstopetnaesta” Branislava Nušića , režija Bojan Milosavljević, u izvođenju Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Niš od 20 časova

1382888_830331386981149_1682139416_n

02. 10. – „Carevo novo odelo” Lubiše Barovića u režiji Ljubiše Barovića u izvođenju Narodnog pozorišta Leskovac (12 časova) i „Smećarnik” Narodnog pozorišta Užice (20 časova)

03. 10.„Trnova ružica” Užičkog Narodnog pozorišta od 12 časova a u večernjem terminu od 20  časova je predstava „Opštinsko dete” Branislava Nušić , u režiji Ivana Vuković a u izvođenju pozorišta „Bora Stanković” iz Vranje.

04. 10. –„Meca i deca” Branka Milićević Kockice u izvođenju Kraljevačkog pozorišta a u režiji Miodraga Dinulovića u terminu od 12 časova. U večernjem terminu igra se predstava u čast nagrađenih „Kamen za pod glavu” Milice Novković u režiji Dragana Jakovljević a u izvođenju Kraljevačkog pozorišta.

M.Nikolić

 

 

You may also like

Leave a Comment