Užice, RS
12°
Ведро
3ч4ч5ч6ч7ч
12°C
11°C
11°C
12°C
14°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Društvo i tranzicija viđeni kroz objektiv srednjoškolaca

Društvo i tranzicija viđeni kroz objektiv srednjoškolaca

by Velimir Popovic

naslovna vidim citam

U Gradskom kulturnom centru večeras je otvorena izložba „Vidim, čitam, razumem” na kojoj su izložene fotografije nastale u okviru škole dokumentarne fotografije na kojoj su učestvovali užički srednjoškolci.

Organizatori, Užička književna republika okupila je u školi dokumentarne fotografije koju je vodio Andreja Leko, u periodu od jula do novembra, užičke srednjoškolce zainteresovane da kroz fotografiju izraze ono što čitaju, vide oko sebe i sve to smešteno u širi kontekst slike o društvu u kome živimo.

IMG_6041

Rezultat su fotografije koje oslikavaju današnje društvo, viđene očima srednjoškolaca, a povezane sa pesmama i proznim tekstovima od kojih su odlomci našli mesto uz fotografije koje najbolje odslikavaju. U katalogu urađenom povodom ove izložbe nalaze se stihovi Vislave Šimborske, Radmile Lazić, citati iz dela Haruki Murakamija, Biljane Srabljanović, Enes Kurtović i drugi.

IMG_6064

Na radionicama su đaci imali priliku da se upoznaju sa tranzicijom, istorijskom istinom, tranzicionom pravdom koje su vodili Svjetlana Nedimović i Dejan Ilić, ali i da učestvuju na čitalačkim radionicama koje su vodile Ružica Marjanović, Gordana Danilović, Ljiljana Smiljanić i Milena Stričić.

IMG_6049 copy

Prisutni su osim razgledanja imali priliku i da prisustvuju razgovoru srednjoškolaca sa pesnikinjom Radmilom Lazić, jednom od najpoznatijih pesnikinja savremene srpske poezije, koja je govorila o trenutnoj školskoj lektiri, o životu pesnika u Srbiji, ali i o tome da se ne plaši da kaže šta misli i da se pobuni.

M. H.

You may also like

Leave a Comment