Užice, RS
16°
Углавном облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
15°C
15°C
15°C
14°C
14°C
Home MestoUžiceDešavanja Dramski studio Medicinske škole na Dramskoj smotri srednjih škola na Zvezdari

Dramski studio Medicinske škole na Dramskoj smotri srednjih škola na Zvezdari

by Velimir Popovic

Kir Janja

Na tradicionalnoj Dramskoj smotri srednjih škola koja se održava u Medicinskoj školi na Zvezdari u ponedeljak 20. oktobra učestvuje i Dramski studio užičke Medicinske škole sa predstavom „Kir Janja”.

Predstava „Kir Janja” po tekstu Jovana Sterije Popović u režiji profesorke srpskog jezika i književnosti  u Medicinskoj školi Užice, Valentine Zlatanović Marković , protekle školske godine učestvovala je na regionalnom takmičenju amaterskih pozorišta u Bajinoj Bašti i tom prilikom javno pohvaljena a učenica Sara Knežević je dobila prvu nagradu za glavnu žensku ulogu.

U predstavi igraju: Radovan III Jovičić (Kir Janja), Sara Knežević (Juca), Aleksandra Čarapić (Katica) , Bogdan Milovanović (Mišić) , Bojan Dimitrijević (Kir Dima) , Aldin Hodović (Petar), Milica Slović (Milica) , Jovana Vukotić (Simbol dobra), Anđela Ljubičić (Simbol zla).

Profesori koji su ujedno i članovi Tima za kulturnu i javnu delatnost Medicinske škole pomogli su i tehničku realizaciju ove predstave: Gordana Rogić, Ivana Stanaćev i Biljana Nikolić radili su scenografiju i kostime, Dragan Mirčić je birao muziku a za tehničku pomoć zadužena je  Katarina Radović.

Medicinska škola Užice je strukovna škola koja se pored nagrada i priznanja za svoju osnovnu vaspitno– obrazovnu  delatnost može pohvaliti i brojnim drugim aktivnostima i nagradama učenika koji prevazilaze granice medicinskog obrazovanja kroz razne sekcije. Jedna od njih je Dramski studio koji postoji od 1997. i čiji je osnivač Valentina Zlatanović Marković koja istrajava u nameri da je za buduće medicinsko osoblje srpski jezik i književnost kao i svi domeni kulture nepohodan element jedne celovite ličnosti koja je po prirodi posla upućena na komunikaciju. Veliki broj nastupa na mnogobrojnim kulturnim manifestacijama i događajima u gradu ovaj Dramski studio izdvajaju po kvalitetu i specifičnom poetskom izrazu a nagrade koje donosi sa mnogobrojnih nastupa van Užica govore o kvalitetu rada i talentu učenika. Pored Valentine Zlatanović Marković u radu Dramskog studia učestvuju i profesorke Biljana Nikolić, Gordana Rogić i Ivana Stanaćev. Da se lepa iskustva iz srednje škole pamte govori i podatak da veliki broj učenika koji je na studijama ili su ih već završili a prošli su kroz Dramski studio rado gostuje ili na neki drugi način pomaže rad petnaestak mlađih kolega koji su trenutno aktivni u Dramskom studiju.

Nastup sa predstavom „Kir Janja” u Medicinskoj školi na Zvezdari je prvi na Dramskoj smotri srednješkolaca  iz cele Srbije.

Izdvajamo deo iz teksta „Reč reditelja” Valentine Zlatanović Marković:

„Predstava poziva na preispitivanje kome ste (ili čemu) poklonili svoje srce. Kada strast i porok toliko zavladaju čovekom i njegovim životom , on postaje žrtva sopstvenog pogrešnog izbora. U tome je tragičnost Kir Janjinog lika.

Dramski studio je želeo da podseti da ljubav prema čoveku treba da bude smisao ljudskog života. Oni koji imaju čisto srce prepoznaju i prate tu liniju  ovom tekstu. Takvoj ljubavi se otkrivaju najveće vrednosti i lepote ljudskog trajanja. U tome je čednost i lepota likova– Katice i Mišića. Dramski studio je želeo da istakne dve priče: ljubav prema konkretnoj osobi koja uzvisuje i ljubav prema novcu koja deformiše.

Prisustvo simbola zla je mogućnost da napravimo grešku, i takva mogućnost konstantno vreba iz prikrajka. Prisustvo simbola dobra daje nadu i poziva na odgovornost. Dobro bljesne povremeno i dugo sija i ne pobeđuje samo u bajkama. Dobro daje snagu i večno traje. Potrebno je samo prepoznati ga u sebi i negovati.”

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment