Kir Janja

Na tradicionalnoj Dramskoj smotri srednjih škola koja se održava u Medicinskoj školi na Zvezdari u ponedeljak 20. oktobra učestvuje i Dramski studio užičke Medicinske škole sa predstavom „Kir Janja”.

Predstava „Kir Janja” po tekstu Jovana Sterije Popović u režiji profesorke srpskog jezika i književnosti  u Medicinskoj školi Užice, Valentine Zlatanović Marković , protekle školske godine učestvovala je na regionalnom takmičenju amaterskih pozorišta u Bajinoj Bašti i tom prilikom javno pohvaljena a učenica Sara Knežević je dobila prvu nagradu za glavnu žensku ulogu.

U predstavi igraju: Radovan III Jovičić (Kir Janja), Sara Knežević (Juca), Aleksandra Čarapić (Katica) , Bogdan Milovanović (Mišić) , Bojan Dimitrijević (Kir Dima) , Aldin Hodović (Petar), Milica Slović (Milica) , Jovana Vukotić (Simbol dobra), Anđela Ljubičić (Simbol zla).

Profesori koji su ujedno i članovi Tima za kulturnu i javnu delatnost Medicinske škole pomogli su i tehničku realizaciju ove predstave: Gordana Rogić, Ivana Stanaćev i Biljana Nikolić radili su scenografiju i kostime, Dragan Mirčić je birao muziku a za tehničku pomoć zadužena je  Katarina Radović.

Medicinska škola Užice je strukovna škola koja se pored nagrada i priznanja za svoju osnovnu vaspitno– obrazovnu  delatnost može pohvaliti i brojnim drugim aktivnostima i nagradama učenika koji prevazilaze granice medicinskog obrazovanja kroz razne sekcije. Jedna od njih je Dramski studio koji postoji od 1997. i čiji je osnivač Valentina Zlatanović Marković koja istrajava u nameri da je za buduće medicinsko osoblje srpski jezik i književnost kao i svi domeni kulture nepohodan element jedne celovite ličnosti koja je po prirodi posla upućena na komunikaciju. Veliki broj nastupa na mnogobrojnim kulturnim manifestacijama i događajima u gradu ovaj Dramski studio izdvajaju po kvalitetu i specifičnom poetskom izrazu a nagrade koje donosi sa mnogobrojnih nastupa van Užica govore o kvalitetu rada i talentu učenika. Pored Valentine Zlatanović Marković u radu Dramskog studia učestvuju i profesorke Biljana Nikolić, Gordana Rogić i Ivana Stanaćev. Da se lepa iskustva iz srednje škole pamte govori i podatak da veliki broj učenika koji je na studijama ili su ih već završili a prošli su kroz Dramski studio rado gostuje ili na neki drugi način pomaže rad petnaestak mlađih kolega koji su trenutno aktivni u Dramskom studiju.

Nastup sa predstavom „Kir Janja” u Medicinskoj školi na Zvezdari je prvi na Dramskoj smotri srednješkolaca  iz cele Srbije.

Izdvajamo deo iz teksta „Reč reditelja” Valentine Zlatanović Marković:

„Predstava poziva na preispitivanje kome ste (ili čemu) poklonili svoje srce. Kada strast i porok toliko zavladaju čovekom i njegovim životom , on postaje žrtva sopstvenog pogrešnog izbora. U tome je tragičnost Kir Janjinog lika.

Dramski studio je želeo da podseti da ljubav prema čoveku treba da bude smisao ljudskog života. Oni koji imaju čisto srce prepoznaju i prate tu liniju  ovom tekstu. Takvoj ljubavi se otkrivaju najveće vrednosti i lepote ljudskog trajanja. U tome je čednost i lepota likova– Katice i Mišića. Dramski studio je želeo da istakne dve priče: ljubav prema konkretnoj osobi koja uzvisuje i ljubav prema novcu koja deformiše.

Prisustvo simbola zla je mogućnost da napravimo grešku, i takva mogućnost konstantno vreba iz prikrajka. Prisustvo simbola dobra daje nadu i poziva na odgovornost. Dobro bljesne povremeno i dugo sija i ne pobeđuje samo u bajkama. Dobro daje snagu i večno traje. Potrebno je samo prepoznati ga u sebi i negovati.”

M.Nikolić

Related Posts

Leave a Comment