Užice, RS
21°
Делимично облачно
9ч10ч11ч12ч13ч
23°C
24°C
23°C
23°C
23°C
Home DruštvoFilm i TV „Došljaci” Narodnog pozorišta Užice imaju svoj TV lik

„Došljaci” Narodnog pozorišta Užice imaju svoj TV lik

by Velimir Popovic

tv Došljaci

Pozorišna predstava „Došljaci” u izvođenju Narodnog pozorišta Užice svoj kvalitetan umetnički,  ali i 50.–tim izvođenjem do sada, dug repertoarski život opravdala je i televizijskim snimkom za potrebe Dramske redakcije RTS TV Beograd.

Ono što čitaoci treba da znaju jeste da su umetnički kriterijumi kojima se rukovodi redakcija Dramskog programa u odabiru velikog broja pozorišnih predstava na scenama širom Srbije jako rigorozni i da je potrebno da se predstava svojim kvalitetom dokaže ne samo pred publikom već i pred pozorišnom kritikom i eminentnim ljudima kojima je to struka i koji formiraju kriterijume za iste. U selekciji  predstava koje su zaslužile da budu trajno zabeležene kao deo kulturne istorije jednog naroda konkurišu sve predstave na teritoriji naše zemlje, pa je uspeh ekipe koja je radila na postavljanju i izvođenju predstave „Došljaci ”tim veći. Većina od nas jednom  ili nekoliko puta pogleda predstavu i kada se skine s repertoara, bez obzira koliko je bila kvalitetna i uspešna, ako nema pisanog materijala ili audio vizuelnog zapisa, neizbežno pada u zaborav. Ostaje da o njoj pričaju samo ljudi koji su je radili i eventualno nekada bude pomenuta kao sadržaj jedne od uspomena. TV snimak ostaje trajno i to je jedan od najslikovitijih načina da se zabeleži kako ime pozorišta i ekipe, tako i predstava u celini. Velika stvar u celom ovom događaju , snimanju predstave „Došljaci” jeste što se i naše pozorište pokazalo kao jedan od bitnih faktora u stvaranju pozorišne istorije Srbije ali i šire, a  zavisno od dometa TV signala ima mogućost da svoj rad prikaže i najširem krugu gledalaca koji nisu u mogućnosti da posete ni Užice a kamoli i naše pozorište.

došljaci

Osim toga , činjenica da je predstava snimljena pred publikom pokazuje sigurnost s kojim je pozorišna ekipa stupila u ovaj poduhvat, budući da pri snimanju predstave na ovaj način nema ponavljanja što isključuje mogućnost greške. Publika koja je gledala „Došljake” zna da glumci ni na sceni ne dopustaju greške,  ali pri prethodnoj konstataciji treba imati u vidu da se zarad tehničkih imeprativa koji su neophodni za rada TV ekipe nužno rade korekcije na rasveti, tonu a eventualno mizanscenu , pri tome sama činjenica da se snima samo jednom donosi dodatni pritisak na izvođače .

Reditelj TV snimka je Andrea Ada Lazić te verujemo da će kvalitet njenog rada kao i rada montažera i cele postprodukcije samo doprineti kvalitetu scenskog prikaza „Došljaka”.

fotografije:Narodno pozorište Užice

M.Nikolić

 

You may also like

Leave a Comment