Užice, RS
16°
Ведро
5ч6ч7ч8ч9ч
15°C
16°C
18°C
20°C
22°C
Home MestoUžice Dodeljeni sertifikati pedikirima, šminkerima i manikirima

Dodeljeni sertifikati pedikirima, šminkerima i manikirima

by Velimir Popovic
pedikir

UŽICE – Posle dva meseca, koliko je trajala obuka polaznicama obuke za šminkere, manikir i pedikir, dodeljeni su sertifikati i start up paketi sa opremom i materijalima neophodnim za započinjanje sopstvenog biznisa.

U cilju povećanja profesionalnih kapaciteta i lakšeg zapošljavanja lica iz osetljivih grupa, a u okviru projekta pod nazivom „Jačanje stručnih kapaciteta za zapošljavanje lica iz osetljivih grupa pod uticajem pandemije Kovid-19“, deset polaznica iz Užica dobilo je priliku da se edukuje za nekoliko zanimanja.

Sve su uspešno završile obuku, a sertifikate im je dodelila Marijana Trninić, menadžerka projekta. Prema njenim rečima, svi koji su učestvovali u realizaciji projekta imaju razloga za zadovoljstvo, jer ukupno 60 polaznica iz pet gradova dobilo je priliku da započne sopstveni biznis u svojoj zajednici.

“Osnovni ciljevi ovog projekta ogledaju se u podršci koja se pruža najosetljivijim kategorijama stanovništva, na prvom mestu u oblasti socijalne zaštite. Pandemija virusa kovid 19 dovela je do toga da su i neke druge kategorije, poput mladih, postale posebno ugrožene, zbog čega smo odlučili da u pet gradova i opština podržimo zainteresovane kandidate da se edukuju po programima NSZ-a i dobiju inicijalnu podršku, kako bi se bavili zanimanjem kojim žele. Ovo je i sjajan primer saradnje sa lokalnim samoupravama. Užice je grad u kome smo realizovali brojne projekte i sa kojim ćemo sigurno natsaviti već uspešnu saradnju”, kaže Trninić.

Ratko Trmčić, član Gradskog veća, čestitao je polaznicama uspešno završenu obuku i istakao da će Grad i u budućnosti podržavati mlade i njihovo usavršavanje. Nemačkom GIZ-u se posebno zahvalio na podršci i izrazio očekivanje da će ovakvih projekata biti više, kako za mlade, tako i za sve ostale ugrožene kategorije stanovništva.

Projekat je realizovan u saradnji sa različitim lokalnim akterima, tako da su obuke realizovane u lokalnim kozmetičkom salonima, dok je proces selekcije korisnika projekta uradila Kancelarije za mlade na osnovu iskazanih potreba. Po rečima koordinatorke KZM, Marije Maričić, sigurno će poslužiti kao dobar model za buduće aktivnosti.

Podršku svim aktivnostima pruža projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”, koji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment