Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home Društvo NA KONKURS STIGLO 120 KNJIGA: Užičanin Đorđe Despić 51. dobitnik pesničke nagrade “Branko Miljković”

NA KONKURS STIGLO 120 KNJIGA: Užičanin Đorđe Despić 51. dobitnik pesničke nagrade “Branko Miljković”

by Velimir Popovic
0 comment

ĐORĐE Despić iz Užica, profesor na Filozofskom fakultetu u Novog Sadu za svoju drugu zbirku pesaka „Autohipnoza“, u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva, dobio je jednu od najprestižnijih pesničkih nagrada na ovim prostorima. Za nagrađenu zbirku Despić kaže da je “iskustvena i autobiografska sa melaholičnim i nostalgičnim tonom”.

– Moj lirski junak se upušta u jedno poniranje u svoju ličnu istoriju, otkirvajući blage i bolne trenutke i sećajući se ponovo svojih dragih osoba sa kojima je bio pristan. Na taj način dolazi do jedne vrste samospoznaje, upravo kroz taj povratak u prošlost i do novih otkrića u emocionalnom i ličnom planu – kaže nagrađeni pesnik i ističe da ne postoji pesnik koji se nije oduševljavao poezijom Branka Miljkovića.

– Još od srednje škole sećam se da smo svi bili oduševljeni njegovom poezijom, kao što je jedna od njegovih najsnažnijih pesama „Uzalud je budim“ koja je obeležila moje odrastanje i meni generacijski bliskih osoba – kaže 51. dobitnik Brankove nagrade.

IZVOR: Novosti

Za još vesti pratite ERO

#vesti #društvo #umetnostikultura

Related Posts

Leave a Comment