Užice, RS
22°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
25°C
27°C
28°C
29°C
30°C
Home Društvo „Divlje meso” na programu druge festivalske večeri JPF

„Divlje meso” na programu druge festivalske večeri JPF

by Velimir Popovic

DSC_0191

Drugog dana 20. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda” u 19 i 30 časova na programu je predstava „Divlje meso”, Narodnog pozorišta Sarajevo u režiji Dina Mustafića,  po tekstu Gorana Stefanovskog.

Prema rečima reditelja Mustafića,  ova drama je „klasik” južnoslovenske dramaturgije, napisana 80-ih godina dvadesetog vijeka, nije ništa izgubila od svoje snage i aktuelnosti, već je otvorila i nova pitanja i dileme.  Tematsko-idejni okvir ove „drame vijeka”, kako su je nazvali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, otvara mogućnost novih čitanja jer nudi kuću na Balkanu kao metaforu jedne države, naroda, kulture, mitologije, naposljetku porodice i tradicije koja se urušava pod prijetnjom „novog poretka”.

—Početak 21. vijeka ovoj drami daje i novi kontekst u trenutku kada Balkan djeluje izgubljeno i dezorijentisano naspram Evrope koja dolazi u „naš dom” sa neoliberalnom ideologijom, porobljavajući sve pred sobom novcem i materijalnom moći, vodeći ljude u ekonomsko ropstvo. Želji da se bude bogat i uspješan, izgradi karijera i ode na Zapad, osvoji sreća i materijaliziraju snovi o boljem životu, priječi se porodica i tradicionalni moral. Tragični krug ratova i gubitaka, pobuna protiv  „viška istorije” koja se preliva kroz generacije od očeva do sinova, zastaje kao „dlaka u grlu”, kao strano tkivo koje donosi nesreću, jer ne razumije život na Balkanu. Ruše se krovovi kuća u kojima smo živjeli sretno i lagodno, jer dolazi novo vrijeme stranog kapitala koji nosi pogubne posljedice u vidu ratova, nasilja i straha od gubitka identiteta.

Fotografija: http://bgedtculture.blogspot.rs/2015/07/divlje-meso-narodno-pozoriste-sarajevo.html

You may also like

Leave a Comment