Užice, RS
17°
Ведро
3ч4ч5ч6ч7ч
17°C
16°C
16°C
16°C
18°C
Home DruštvoMuzika Demist: „Dobijamo jako pozitivne utiske od slušalaca širom sveta”

Demist: „Dobijamo jako pozitivne utiske od slušalaca širom sveta”

by Velimir Popovic

1391977_837264926359024_3631112109430496474_n

Beogradski bend Demist leto je započeo koncertnom promocijom svog prvog albuma “Guilt and Pleasures” i nakon zasluženog odmora spremni su za nastavak promocije, putovanja, ali i za pripremu pesmama za drugi album.

Marko Lukić i Dragica Maletić odgovorili su na naša pitanja i pojasnili nam kako su osvojili publiku širom sveta putem interneta, a nadamo se da će imati priliku i uživo da ih uvere u svoj kvalitet jer njihovi fanovi rasuti su na nekoliko kontinenata.

Prvom albumu prethodila su tri singla, da li se to pokazalo kao dobra taktika za osvajanje publike?

Marko: Da, zato što su ljudi počeli više pažnje da posvećuju singlovima/spotovima nego pesmama.

Dragica: Mi u bendu često u šali kažemo da kod nas sve ide “naopačke”, ali tu zapravo ima dosta istine. Prvi singl, “Faith Remains” je naprečac zainteresovao publiku, kako domaću, tako i stranu, ali pošto smo to uradili na samom početku, vreme do objavljivanja drugog i trećeg singla, i na kraju, samog albuma, se veoma oteglo. Sve u svemu, reakcije na singlove su bile odlične, ali smo rešili da za buduće albume ne objavljujemo nijedan singl dok makar 90% albuma nije dovršeno.

Imate dosta fanova iz inostranstva. Na koji način ste uspeli da doprete do njih?

Marko: Preko socijalnih mreža, to nam je bio cilj od samog početka, tako da su se sama muzika i potezi promocije kretali u tom pravcu tako da se može reći da su naši planovi urodili plodom. Pogotovo u zemljama Južne Amerike.

Dragica: Facebook je postao izuzetno moćan alat u reklamiranju. Nakon što smo objavili već prvi singl na Youtube-u i postavili link na svoju zvaničnu Facebook stranicu, kao i na mnoge grupe i stranice usmerene na žanrove slične našem, počeli smo da dobijamo jako pozitivne utiske od slušalaca širom sveta, koji su zatim dalje delili naše pesme. Svakog dana dobijamo sve više fanova širom sveta, koji prate sve što radimo.

S obzirom na to da pevate na engleskom, koliko ste uopšte fokusirani na domaće tržište?

Marko: Domaće tržište nikada nije ni bilo ciljna grupa za nas, pre svega zato što ne postoji dovoljna potražnja za metal muzikom generalno.

Dragica: Ne naročito, ako uopšte. Cilj nam je, naravno, da se i domaćim ljubiteljima ove muzike dopadne, ali svesni smo da ovde metal žanr kao takav nije toliko popularan da bi se mogao postići neki veći uspeh.

Hoćete li onda tražiti izdavača “preko bare”?

Marko: Aktivno radimo na tome, u ovom trenutrku imamo par ponuda. Samo vagamo da li sačekati drugi album i onda opet nove i nadamo se bolje ponude.

Autor emisije “Druga strana računara”, Predrag Jovanović, naveo je Demist kao jedan bendova koji su odličan primer kako se radi promocija u današnjem vreme navodeći da je neophodno koristiti sve alate na internetu za predstavljanje svog rada što vi i činite. Koliko vremena posvećujete komunikaciji sa fanovima putem interneta i koliko to smatrate važnim?

Marko: Više sa ljudima koji su u poslu, a sviđa im se naša muzika, mada ne preskačemo ni da odgovorimo na obične poruke fanova. Smatramo da bend treba da ima što više feed back-a od publike.

Dragica: Zaista mnogo; Marko i ja smo svaki dan prisutni na našoj stranici, mejlovima i sajtu, a za mene prijatelji često kažu da sam online 24/7, što nije daleko od istine. Smatramo da je to izuzetno važno, naročito u početnom stadijumu razvijanja i probijanja mladog benda, pošto nam ta komunikacija daje uvid u reakciju publike na ono što radimo, ali takođe i njima daje do znanja da izuzetno cenimo njihovu podršku.

Album ste objavili samostalno u digitalnom obliku i može se kupiti preko Bandcamp stranice benda. No, primetila sam da su već na mnogim mestima postavljeni torenti za besplatno “skidanje” albuma. Smeta li vam piraterija?

Dragica: Nemamo luksuz da nam to previše smeta; obzirom da radimo to što radimo ovde gde radimo, kao i da je ovo naš album prvenac, zarada nam nikad nije bila prioritet; važno je da se ljudima sviđa dovoljno da žele da dođu do albuma, na ovaj ili onaj način. Albume sada kupuju uglavnom fanovi koji to čine iz principa, postalo je najnormalnije da se za muziku ne plaća, da se ona besplatno “skida”.

Koncertnu promociju održali ste u Beogradu jedan dan po objavljivanju “Guilt and Pleasures”. Zašto niste sačekali da publika malo presluša pesme?

Marko: Ovde te moram ispaviti, bilo je 3 dana vremena da se preslušava album, a takođe posle 3 objavljena singla hteli smo da u danima bude povezano sve i ne izgubi se interesovanje.

Dragica: Kao što sam već pomenula, kod nas stvari često idu “naopačke” – takav pristup nam najčešće odgovara i daje iznenađujuće dobre rezultate; želeli smo da objavom zagolicamo maštu publike, a onda pokažemo onima koji su pesme poslušali kako to zvuči uživo, a one koji još uvek nisu podstaknemo da to učine. Zanimljivo je što su posle koncerta mnogi već izdvojili svoje favorite čak i pre slušanja albuma.

Zbog čega je prilikom formiranja benda izbor pao na gothic/progressive/melodeath metal? Ko su vam uzori?

Marko: Zapravo i nije. Bend je formiran jos 2008. godine i tada nismo tako videli sebe. Kroz pravljenje pesama na albumu zvuk je počeo žanrovski da zauzima neke od etiketa. Tako da smo se više vodili osećajem, a posle toga pokušali da etiketiramo album i naš pravac, naravno zbog navike publike da metal muzika bude žanrovski podeljena i precizirana. Uzori u bendu nam se razlikuju od člana do člana, a neki koji su verovatno imali uticaj na ovaj album su Nightwish, Evanescence, Kamelot, Tristania, In Flames, Disturbed, Moonspell…

Planovi za blisku budućnost?

Marko: Svirke i bukiranje festivala po Evropi za sledeću sezonu, rad na novom albumu, kao i izdavanje par singlova pre objave drugog albuma.

Dragica: Upravo smo se vratili sa godišnjih odmora, tako da odmah krećemo sa daljom promocijom albuma, zakazivanjem koncerata po Srbiji i šire, prijavljivanjem za domaće i strane festivale koji će se održati 2016. godine, ali i pravljenjem novih pesama za sledeći album – toga smo se svi uželeli i jedva čekamo da vidimo u kom pravcu će se naš zvuk dalje razvijati.

Gde vidite sebe za pet godina?

Marko: Nadam se u Nuclear Blast-u i na turnejama i van kontinenta, one must always dream big.

Dragica: Sa potpisanim ugovorom za veću inostranu diskografsku kompaniju, na turneji po većim evropskim zemljama… Možda svratimo i u Ameriku, imamo dosta fanova koji su nas već zamolili da obavezno održimo poneki koncert i za njih.

Preuzeto sa sajta www.remixpress.com , tekst: Ivana Jovanović, Foto: John Wolfrik

You may also like

Leave a Comment