Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home Društvo Dela umetnika iz Užica u Kulturnom centru Beograda

Dela umetnika iz Užica u Kulturnom centru Beograda

by Velimir Popovic
0 comment

Biće izloženi radovi umetnika Aleksandra Dimitrijevića, Miloša Gavrilovića, Dejana Klementa, Ere Milivojevića (1944 – 2021), Tanje Ostojić, Nikole Radosavljevića, Ljiljane Šunjevarić i Miloša Vučićevića.

O relevantnosti umetničkog delovanje umetnica i umetnika koji su rođeni u Užicu za savremenu vizuelnu scenu regiona, ali i Evrope, jer neki od njih žive i rade van Srbije, govori njihov kontinuirani, veoma često samoorganizovani rad oko Galerije Reflektor i Udruženja vizuelnih umetnika Užica, kao i  nagrada „Jelena Šantić“, koju su pre nekoliko godina dobili za hrabrost i iskorak ka stvaranju nove lokalne umetničke zajednice.

Polazna tačka u građenju izložbe je teritorija, odnosno mesto rođenja i zajedničko iskustvo kao potencijal za kolektivno delovanje. Konceptualno, bilo bi najlakše objediniti ideju o oslobođenoj ili poluoslobođenoj teritoriji pod naziv „Užička republika“.

Međutim, kako se navodi u najavi postavke, u naslovu koji sada to negira, ali ne u potpunosti, umetnici žele da skrenu pažnju na opasnost od transformacije oslobodilačkog karaktera, koji vremenom može da postane temelj za sasvim drugačiju paradigmu. Iako tematski različiti, svi radovi na izložbi se precizno i kritički odnose prema ovom transformativnom i hipokriznom karakteru sistema u kome živimo.

U najavi se ističe i to da izložba ne prikazuje mogući „presek“ užičke savremene vizuelne umetničke scene i da radovi nisu vezani isključivo za lokalni kontekst, iako je on poslužio kao jedna vrsta baze i polazne tačke za dalje promišljanje o samom procesu nastajanja jedne izložbe.

IZVOR: Danas

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice #društvo #umetnostikultura

Related Posts

Leave a Comment