Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Dekupaž stvaralaštvo polaznika škole „Mašnica” u Kući čaja

Dekupaž stvaralaštvo polaznika škole „Mašnica” u Kući čaja

by Velimir Popovic

naslovna masnica izlozba

Radovi polaznika škole slikanja, dizajna, kostimografije i scenografije „Mašnica”, koju vodi akademski umetnik Snežana Kovačević, kostimograf  Narodnog pozorišta Užice, večeras su ponovo pred publikom izloženi u Kući čaja. Ukrasne daščice, čaše, šolje, varjače, kutijice i još nogo toga kreativnog što su stvorili mladi, ali i stariji polaznici mogu se pogledati i kupiti u narednih sedam dana.

Na izložbi se nalaze radovi desetak polaznika urađeni u dekupaž tehnici, koju su polaznici vežbali i savlađivali u prethodnih nekoliko meseci.

—Imali smo temu snove i slava, ali u suštini je vrlo slobodan izbor, pa ni izložba nema poseban naziv, ovo je jednostavno izložba radova škole „Mašnica”. Uglavnom su radovi urađeni u tehnici dekupaž, ali ima i dečjih crteža kostima, obuće, imamo i poeziju koja je ilustrovana i sve je to uspešno urađeno. U ovoj fazi su odlični radovi, naravno potrebno je još malo poraditi na preciznosti i detaljima, ali vremenom i vežbom će se i to steći. Moram reći da se ne oseća razlika u kvalitetu radova između odraslih i dece, koji su polaznici naše škole. Oduševljena sam njihovim radovima, pogotovo kada ih sve vidim ovako izložene. Zahvalila bih se Kući čaja što nam je i ovaj put omogućila da u ovom zanimljivom prostoru izložimo radove  i na ukazanom gostoprimstvu—rekla je Kovačevićeva i dodala da će u toku jula i avgusta, škola Mašnica raditi u novom terminu, utorkom i četvrtkom od 12 do 14 časova u RCU kod Doma Petar Radovanović.

IMG_0350

Iva Simić (12) je nedavno krenula na radionicu Mašnice za koju je saznala od drugarice i kaže da se uopšte nije pokajala što se upisala.

—Od malena crtam i soba mi je ispunjena radovima. Naučila sam kako se radi dekupaž na radionici, a iako to sve mogu kući da radim, ipak je bolje na radionici, jer tu imam bolju koncentracija i u društvu je sve lepše raditi. Na izložbi sam izložila ramove za slike, daščice, kutijice za nakit. Za prijatelje sam uradila nekoliko radova u dekupažu, a mnogo mi znači ogledalo koje sam uradila za predstavu.

IMG_0366

Kako bi naučila bolje da crta Danica Krivokapić (11) se upisala u školu Mašnica i tu je otkrila nove prijatelje, ali savladala mnogo kreativnih stvari. Zadovljna je radovima koje je uradila u dekupažu i izložila ih na izložbi, a kaže da su svi oni urađeni u veseloj atmosferi na radionici.

Ema Simić (8) je zahvaljujući baki saznala za radionicu i odlučila je da krene i otkrije šta se tamo radi.

—Najviše mi se dopada dekupaž i drago mi je što sam to savladala, jer sada mogu da sredim i preuredim razne stvarčice i dam im novi izgled.

IMG_0349

Najstariji polaznik ove škole Mirjana Ožegović kaže da joj prija boravak u školi i da joj vreme tamo brzo proleti.

—Lepa je atmosfera i okruženje na radionici i zaista se prijatno osećam kada sam tamo. Dekupaž mi ispunjava slobodno vreme i uživam u seckanju, lepljenju i lakiranju motiva sa papirnih salveta. Razlike u godinama polaznika mi ne smetaju, svi se lepo družimo, pričamo, pomažemo jedni drugima, savetujemo kako i šta bi moglo da se radi. Pozivam sve koji žele da nam se pridruže i prijatno provedu vreme i nauče nešto novo.

Aleksandra Tanović je ljubitelj ručnih radova i uz pravljenje ukrasnih prstenova za salvete, zainteresovala se za dekupaž i doža u Mašnicu.

—Radionica je izuzetno kreativna, lepo se družimo, a uz to radimo nešto kreativno i zanimljivo. Volela bih da se usavršavam u dekupažu i da kasnije uređujem nameštaj u ovoj tehnici. Super je atmosfera, a od Nene se može mnogo toga naučiti.

IMG_0348

Izložene radove škole „Mašnica” možete pogledati u Kući čaja u narednih nedelju dana.

M. H.

You may also like

Leave a Comment