Užice, RS
12°
Ведро
3ч4ч5ч6ч7ч
12°C
11°C
11°C
12°C
14°C
Home MestoUžice Dejan predivnu i humanu ideju preneo u Užice, motivisao i druge da mu se pridruže u razmeni garderobe

Dejan predivnu i humanu ideju preneo u Užice, motivisao i druge da mu se pridruže u razmeni garderobe

by Velimir Popovic
razmeni garderobe

Pitanje o dobrovoljnoj razmeni garderobe izazvalo je mnoge komentare na društvenim mrežama – „Ako imaš ostavi, ako nemaš uzmi“.

Pojam održive mode postao je popularan u poslednjih nekoliko godina, pretežno kod mlađih, ekološki osvećenih naraštaja. Razmena garderobe, ostavljanje viška stvari na dalje korišćenje, osim što je racionalna i po planetu dobra praksa, prvenstveno je human čin.

Natpisom pokrenuli talas dobrote: „Ako imaš ostavi, ako nemaš uzmi“
Korona virus i vakcina: Kako su antivakcinaši vršili uticaj na svet kroz…
Sindi Kraford iz Krnjače zaludela planetu, u armiji fanova srpske lepotice i…
Tako je i mladi Užičanin Dejan Milivojčević odlučio da u hladnim danima donira garderobu svojim sugrađanima koji nisu u stanju da je priušte.

Kako je rekao za Telegraf, budući da je kao mladi fudbaler putovao, ideju je „pokupio“ u inostranstvu.

– Pošto imam dosta stvari koje ne nosim, a vreme je hladno, hteo sam da pomognem beskućnicima i onima koji nemaju šta da obuku na ovim hladnim danima. Nisam želeo garderobu da ostavim tek tako na pod, da se prlja na snegu.

Improvizovao sam čiviluk, doneo ga ispred crkve, jer sam smatrao da je tu najpogodnije mesto i većinom borave osobe koje nemaju, na žalost. Nisam hteo da nosim u Crveni krst, da ta garderoba završi ko zna gde. Poneo sam čiviluk od kuće, okačio lepo garedrobu i napisao poruku. Najpre, da bi se proširilo po Srbiji i da bismo pomogli bar malo onima koji nemaju i kojima to donekle znači u ovim ledenim danima – – započinje priču Dejan.

Kako kaže, posle nekog vremena se vratio da isprati situaciju.

– Kada sam došao, većinu garderobe su uzeli, što mi je izuzetno drago, posebno, ako je otišla u ruke nekom kome je istinski neophodna – dodaje ovaj humani mladić.

Inače, to nije prvi put da ostavlja stvari koje više ne koristi, drugima na poklon.

– Volim da pomognem svima u svakom pogledu, koliko god da sam u mogućnosti. Ne dajem zato što imam, nego zato što znam kako je kada nemaš. I na kraju Bog sve vidi! Kako daješ tako ti se vraća. Osećam se srećno i ispunjeno kada nešto lepo uradim i kada nekome pomognem – kaže Dejan.

Ovaj gest izazvao je, osim pohvala, i veliko intersovanje Dejanovih sugrađana koji su se u međuvremenu pridružili akciji.

– Drago mi je zbog toga. Voleo bih da se ideja dalje proširi jer ima ljudi kojima je to potrebno. Naše malo nekome je zaista mnogo – naveo je on.

Izgleda da je ova ideja zaista inspirisala i druge, pa su slično uradile i komšije iz Nove Varoši. Naime, kako piše RINA, Novovarošanin Milan Đurović je na platou ispred zgrade opštine započeo ovu akciju, kako bi svi sugrađani koji imaju viška odeće ili obuće, mogli da donesu i ostave na jednom mestu.

IZVOR: Luftika

Za još vesti pratite ERO

#užice #vesti

You may also like

Leave a Comment