Home MestoUžiceDešavanja Dečija nedelja u Narodnoj biblioteci Užice: Razmaštane radionice na ozbiljne dečije teme

Dečija nedelja u Narodnoj biblioteci Užice: Razmaštane radionice na ozbiljne dečije teme

by Velimir Popovic

DSC_4303

U okviru Dečije nedelje koja se u celom svetu obeležava od 6. do 11. oktobra, Narodna biblioteka Užice pripremila je za najmlađe čitaoce našeg grada brojne zanimljive programe. Slogan ovogodišnje Dečije nedelje je „Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica” tako da su i teme koje se obrađuju na radionicama u bibliteci u čast dece , vezane za ovaj naslov.

Radionice za najmlađe vodi bibliotekar na Dečijem odeljenju Ratka  Vučković koja je, kao i uvek do sada u radu sa najmlađima osmislila različite kulturno edukativne poslastice u skladu sa uzrastom.

— Prvo, htela bih da ovim putem pozovem sve vaspitače, učitelje i nastavnike našeg grada da se prijave za grupne posete našim radionicama. Ono što bih volela da istaknem jeste da tokom trajanja Dečije nedelje za predškolsku decu i prvake koji dođu organizovano sa svojim vaspitačima i učiteljima Narodna biblioteka vrši besplatan upis i svi oni dobijaju članske karte i mogućnost da u narednih godinu dana mogu da pozajmljuju knjige sa Dečijeg odeljenja bez naknade. Radionice koje su organizovane u čast dece su kreativno zabavnog tipa i prilagođene su uzrastu dece. Moja ideja jeste da kroz različite teme kojima se radionice bave provučemo ideju Dečije nedelje, ukažemo na dečija prava , ali da to bude na jedan zabavan način, prvenstveno da bismo deci pokazali da biblioteka nije mesto gde se ćuti, gde vlada strah  i disciplina, nego da je to jedna otvorena i prijateljska ustanova u kojoj se dešava nešto više od pozajmljivanja i vraćanja knjiga. Korišćenje knjiga jeste najbitnija usluga biblioteke, zato i  insistiram na tome da tokom ove nedelje prilikom upisa deca ponesu kući samo članske karte, a da za knjigu dođu zajedno s roditeljima, da bi na taj način stekli i  prva saznanja o obavezi da knjigu čuvaju kao i  da je vrate na vreme.  Naše radionice uvek završavamo s likovnim kutkom s koga deca neki svoj rad ponesu kući. Osim toga, za decu starijeg uzrasta, teme na radionicama mogu biti vezane i  za nastavne jedinice, za neki od školskih zadataka jer na ove radionice ne moraju doći isključivo nastavnici srpskog ili likovnog jezika , već svih predmeta.  Za svaki od njih na maštovit način, uz pomoć dece koja takvu vrstu aktivne komunikacije jako vole , na samoj radionici dalje razrađujemo početni tematski  okvir  uz pomoć mašte i dečijih ideja– istakla je Ratka Vučković.

dečija nedelja plakat

Na pitanje o deci s maskama mačaka na licu koja se pozdravljala na ulazu u biblioteku, Ratka je objasnila:

–Ovo su deca iz škole „Andrija Đurović” i  danas smo obrađivali temu mačije porodice. Nekako mi se učinilo prikladnim da,  s obzirom na temu Dečije nedelje , uzimajući  u obzir i mogućnost da neko dete nema  porodicu nekako ovaj koncept učinim pristupačnijim pa sam krenula s  idejom da svi budemo mačke i  da imamo našu mačiju porodicu a u njoj i Lava koji je iz porodice mačaka a Lav je kralj životinja ..i tako kroz igru i  uz zajedničko učešće, svi smo postali  jedna porodica. U sklopu ove zabavne radionice obradili smo i ozbiljne teme , naravno kroz likove iz porodice mačaka,  o položaju deteta, njegovim pravima i slično. Uglavnom se trudim da svaka od radionica ima drugačiju temu i drugačiju atmosferu i da svi izađu srećni, nasmejani , bogatiji za jednu maštovitu ideju i za jedno ozbiljno saznanje ali i  da Narodnu biblioteku prihvate kao svog velikog prijatelja.

Ratka Vučković je istakla da s obzirom na preklapanje programa u sastavu proslave Dana grada i  programa u Narodnoj biblioteci Užice povodom Dečije nedelje , oni produžuju svoje aktivnosti i nakon 11. oktobra kada zvanično prestaje obeležavanje ove manifestacije iz prostog razloga da zbog zainteresovanosti i  malog kapaciteta Biblioteke koji je na raspolaganju ovim radionicama nijedan mali sugrađanin ne bi ostao uskraćen za svoj Dan .

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment