Užice, RS
22°
Сунчано
9ч10ч11ч12ч13ч
25°C
27°C
30°C
31°C
32°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Dan otvorenih vrata Umetničke škole

Dan otvorenih vrata Umetničke škole

by Velimir Popovic

3

Na decembarskom suncu, 14.decembra, Umetnička škola iz Užica širom je otvorila  vrata svojim sugrađanima. Cilj je bio da se zainteresovani sugrađani, ljubitelji i poštovaoci umetnosti, amateri i profesionalci, učenici osnovnih i srednjih škola upoznaju sa darovitim polaznicima Umetničke škole, koja postoji od 2002. godine. Svako ko je uobičajenu subotnu šetnju u gradu zamenio posetom ovoj školi, bez ustručavanja bi mogao da kaže da je video radove dostojne svake gradske galerije.

U prijatnom ambijentu, po zidovima, u uglovima hodnika, u učionicama prepunih đačkih radova, uz predusretljivo osoblje škole, stiče se utisak da ste u galeriji ili malom muzeju.

8

Smerovi na kojima se školuju učenici ove četvorogodišnje srednje škole su:

—Drvorezbar

—Livac umetničkih predmeta

—Grnčar– keramičar

—Konzervator kulturnih dobara

—Graver umetničkih predmeta

— Tehničar dizajna tekstila

—Stilski krojač

—Tehničar dizajna grafike

—Likovni tehničar

Direktor škole, mr Obradin Ješić, profesor psihologije i psihoterapeut, ponosan na radove svojih učenika je rekao:

—Mi smo škola kao i sve druge državne škole, radimo po nastavnom planu i programu, ali našu decu pripremamo i u drugim dimenzijama što se tiče osobina, ličnosti, sigurnosti, samopoštovanja, ovladavanja socijalnim veštinama…Posle naše škole, svaki učenik je naučio neki zanat, da li iz primenjenog dizajna, primenjenog vajarstva, primenjenog slikarstva, itd. što mu daje mogućnost da bude ekonomski nezavistan, a da ne mora da se zaposli, ili da studira sve, od medicine do likovne akademije. Opšteobrazovni predmeti su isti kao i u svim srednjim školama, posebno prve dve godine. U Umetničku školu mogu da se upišu daroviti učenici, a tu darovitost detektuje nezavisna komisija. Polaže se prijemni iz crtanja, slikanja, vajanja, i tek kada se talenat graduira, dodaje se uspeh iz osnovne škole i tada se odlučuje ko će upisati Umetničku školu. Što se komisije tiče, ona je nezavisna, to znači – formirana od članova van naše škole. Imamo saradnju sa Umetničkom školom iz Kraljeva, tako da njihovi profesori čine komisiju za upis na našoj školi, a naši profesori– komisiju u njihovoj školi.

4

7

Dejan Bogdanović, nastavnik na smeru Tehničar dizajna grafike, po završetku Fakulteta primenjene umetnosti našao je način da u ovoj školi svoje znanje prenese novim generacijama. Posebno je istakao da većina učenika Umetničke škole, preko osamdeset procenata njih, po završenoj srednjoj školi prvo pokušava da upiše neki od umetničkih fakulteta. Veliki broj studenata i dalje ostaje u kontaktu i rado sarađuje sa svojom nekadašnjom školom iz koje su poneli prva znanja i veštine umetničkih zanata i prve umetničke sposobnosti, a u samom kolektivu ima i bivših đaka, svršenih studenata nekog od umetničkih fakulteta koji rade kao predavači. U svrhu pripreme đaka za upis na fakultet, od marta počinje priprema zainteresovanih osmaka, gde se rade radovi iz oblasti crtanja, slikanja i vajanja koji simuliraju prijemni ispit za upis u Umetničku školu. Cilj ovih priprema je,  ne samo da se stekne i nadopuni znanje, nego da se budući učenici naše škole i psihološki pripreme za prijemni ispit.

slika1

6

Bogdanović ističe da postoji saradnja sa institucijama kulture u gradu, koliko je to u domenu usaglašenosti i mogućnosti ove škole i potreba određenih kulturnih dešavanja. Učenici su tu, ako zatreba, da po pozivu, podrže ili pomognu pozorišne predstave, događaje i priredbe, a za Noć muzeja, muzej Staro selo iz Sirogojna redovno računa na saradnju od grafičkog dizajna, kostima do složenijih zahteva.

5

slika2

U Srbiji ne postoji mnogo srednjih Umetničkih škola, a škola iz Užica je otvorena za saradnju i međusobnu razmenu ideja sa svim školama. Najviše sarađuju sa školom u Kraljevu. Po završetku školovanja, maturantima se omogućuje da organizuju svoju prvu grupnu izložbu, značajan korak u razvoju i stimulisanju rada svakog umetnika, u Gradskoj galeriji, a potom izložba obilazi ostale gradove. Radovi ovogodišnjih maturanata, osma generacija koje je izašla iz ove škole je trenutno izložena u Galeriji ustanove Kultura u Bajinoj Bašti i otvorena je do 27. decembra.

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment