Užice, RS
22°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
25°C
27°C
28°C
29°C
30°C
Home PrivredaKorisno Coworking–savremeni način poslovanja

Coworking–savremeni način poslovanja

by Velimir Popovic

 IMG_7507

U prostorijama Gradskog kulturnog centra uz prisustvo mladih užičkih kreativaca danas je održana javna diskusija povodom pokretanja co-working prostora u ovoj ustanovi.

Prezentaciju te ideje i upoznavanje sa co-working prostorom održali su članovi Akademike iz Beograda. Dvadesetak ljudi, različitih zanimanja i interesovanja, od dizajnera, onih koji se bave rukotvorinama, novinarstvom, modnim dizajnom, turizmolozima, pisanjem projekata prisustvovali su ovom sastanku i bili u prilici da saznaju kako bi mogli da nađu prostor za rad po nižim cenama, da se povežu sa drugim ljudima, novim idejama i još mnogo toga.

Kreativci, studenti, frilenseri na ovaj način dobiju novi radni prostor čiju „fizičku i društvenu infrastrukturu” mogu da koriste na najrazličitije načine. Zasnovani na principima otvorenosti za rad i saradnju, održivosti, dostupnosti resursa i uslova za nesmetano bavljenje najrazličitijim profesijama, predstavljaju vrlo podsticajne radne prostore.

Reč je o savremenom modelu rada koji omogućava samozaposlenim, honorarnim radnicima da periodično ili u kontinuitetu dele prostor sa ljudima iz sličnih ili potpuno različitih profesija. Pored optimalnih uslova rada i profesionalnog okruženja,coworker-i povratno doprinose održivosti zajednice tako što plaćaju određenu mesečnu članarinu za korišćenje radnog mesta. Ovaj vid neformalnog udruživanja tako omogućava i ekonomizaciju ukupnih troškova.

Mnogo je ideja i načina organizovanja co-workinga, a zasigurno je da bi u Užicu bilo zainteresovanih za takav prostor i da bi on mnogo značio užičkim kreativcima.

M. H.

 

You may also like

Leave a Comment