Home MestoUžiceDešavanja Čajetinska Osnovna škola „Dimitrije Tucović” u međunarodnom „Eko–projektu”

Čajetinska Osnovna škola „Dimitrije Tucović” u međunarodnom „Eko–projektu”

by Velimir Popovic

DSC05125 eko (1)

Osnovna škola ,,Dimitrije Tucović” iz Čajetine već 15 godina, kroz rad svoje Ekološke sekcije, uspešno promoviše zaštitu i očuvanje životne sredine, a u septembru je ova škola uspela da okupi i udruži predstavnike lokalne zajednice i da se uključi  u međunarodni program Eko-škole,  koji predstavlja  sistem nagrađivanja predškolskih i školskih ustanova  na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou. U ovaj program se uključuju škole koje brigu za životnu sredinu predstavljaju kao trajnu vrednost i način življenja kroz kvalitetan model vaspitanja i obrazovanja.

Program se realizuje kroz sedam koraka, a prvi je formiranje Eko-odbora koji čine zaposleni škole, učenici, roditelji, privrednici, članovi građanskih organizacija i udruženja, drugih  institucija, lokalne uprave i  medija. Nakon ispunjavanja postavljenih kriterijuma o izradi i sprovođenju programa, koji u školi uspešno deluje najmanje devet meseci, škola stiče uslov za dobijanje Sertifikata o sticanju statusa međunarodne Eko-škole.

Na sednici, na kojoj je osnovan Eko-odbor, direktorka škole Milka Vasiljević prisutnima je predstavila program,  izabrana je koordinatorka, mr Zorica Milosavljević, која je predstavila planirane korake.

DSC04904 eko (1)

U okviru programa, koji su izradili članovi Eko-odbora, planirana je realizaciaja zajedničkih aktivnosti nastavnika i učenika, na časovima redovne nastave i sekcijama. Učenici članovi eko-patrole svakog dana prate ekološko ponašanje zaposlenih i učenika škole. Rezultati zapažanja istaknuti su na promenljivom eko-panou škole u vidu eko-drveta na čijim listovima su ispisana imena nastavnika koji su se pridržavali ekoloških pravila ponašanja. Programom je predviđeno obeležavanje svih važnih datuma iz oblasti uštede energije, održavanje priredbi, literarnih i likovnih konkursa.

U prethodnom periodu mladi ekolozi su izradili eko-kodeks škole, čiji je slogan „Uštedimo energiju”. Učenici su na časovima likovne kulture i informatičkog obrazovanja osmislili logo škole.

Treba istaći da je lokalna zajednica prepoznala značaj ovog programa i položaja škole u njemu. Uključili su se i predstavnici pogona EPS-a u Čajetini, koji su učenicima održali predavanje o uštedi električne energije. Planirane aktivnosti se odvijaju predviđenim redosledom, uz stalno praćenje lokalnih i regionalnih medija.

Eko patrola-niži razredi

Eko patrola-niži razredi

Nacionalni mentor  programa u Srbiji, u ime strukovnog udruženja je organizacija Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, uz podršku Centra za promociju nauke Republike Srbije i partnerstva Saveza učitelja Srbije i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Podršku programu je dalo i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u načelu je podržalo projekte u kojima škole učestvuju.

You may also like

Leave a Comment