Užice, RS
26°
Делимично облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
24°C
23°C
22°C
22°C
21°C
Home MestoUžice Biznismen iz Arizone pokrenuo proizvodnju rakije u rodnom selu

Biznismen iz Arizone pokrenuo proizvodnju rakije u rodnom selu

by Velimir Popovic
proizvodnju rakije

GORJANI – Biznismen iz Arizone, Radomir Rej Bosiljčić, u rodnom selu kraj Užica pokrenuo je proizvodnju rakije. Namera mu je i da finansijski podrži ostale meštane koji bi želeli da se vrate uzgoju šljive, kako bi vaskrsao zanimanje od kojeg je nekada živeo čitav kraj.

Odluku da počne sa proizvodnjom rakije Radomir je doneo posle analize tržišta, shvativši da danas čitava Srbija, kako kaže, proizvodi rakije koliko je nekada proizvodilo samo Lunovo Selo.

„Alkohol je nešto što ne mora da se proda sutradan, što više stoji u buretu, sve je bolje. To je bio jedini način koji sam video da bi mogao ovom imanju doneti samoodrživost i isplativost, a da pritom ne mora da se proda preko noći“, kaže Rej, koji u svom zasadu trenutno ima 5500 sadnica šljive. Cilj mu je brojka od 10 hiljada sadnica, tj. količina od 500 tona šljive.

Radomirovi preci imali su destileriju još polovinom 19. veka, a čitav kraj bio je poznat po proizvodnji rakije. Ulaganjima u zasade i otkup proizvoda, veruje da može stimulisati meštane da se vrate ovom poslu.

„Sve to može da se obnovi, svaka kuća u selu ima dovoljno zemljišta i celo selo može oživeti. Ljudi su izgubili veru u sebe, a kamoli u zajednicu i tržište. Ali, sve ćemo ih probuditi. Svako će reći da je meni lako, jer mogu da donesem novac sa sobom, ali evo prilike i njima. Makar mogu da vide ideju od mene i da sami počnu“, dodaje on.

S obzirom da je ostvario ono što se zove „američki san“, susreo se sa sumnjama okoline u Srbiji po pitanju početka novog posla.

„Naš čovek obično pita šta će mi to. Ne radi se samo iz potrebe. Tačno je da ja mogu provesti vreme na Havajima umesto ovde, ali po meni, čovek mora da stvara. Inače je kao biljka koja cveta, a ne rađa“, kaže Rej.

Priznaje da je na njegovu odluku uticala i nostalgija.

„Amerikanci koji dođu ovde me pitaju zbog čega sam uopšte odlazio. Kažu da je ovo raj, koji sam zamenio pustinjom“, uz smeh kaže Rej, dodajući da neće prodavati rakiju „mlađu“ od pet godina, kao i da planira proboj na američko tržište, na Beverli Hils i Holivud.

Ideja mu je da izgradi i Muzej rakije, u kojem će predstaviti evolucije tehnologije proizvodnje rakije, od tzv. čučavca do modernih destilerija.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment